İl Kültür Turizm Müdürü Cengiz Ekici, “2022 yılında Bakanlığımız yeni bir uygulama başlattı. Pandemi ile birlikte 2019’da getirilen Güvenli Turizm Sertifikası kaldırılarak yerine Sürdürülebilir Turizm Sertifikası alınması zorunluluğunu getirdi. Bu sertifikanın bir yıl içinde alınması gerekiyor…”
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm tesisleri için zorunlu tutulan Sürdürülebilir Turizm Belgesi alınması için sayılı günler kala, MTSO Üyeleri düzenlenen toplantı ile belge alımı kriterleri konusunda bilgilendirildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası 25 No’lu Seyahat Acenteleri, Konaklama, Eğlence, Sanat, Spor İşletmeleri Meslek Komitesi öncülüğünde konaklama tesisleri için geliştirilen, Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı Kriterleri ve Sürdürülebilir Turizm Belgesi Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi.
Toplantıya Kültür ve Turizm İl Müdürü Cengiz Ekici, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Meclis Başkanı Hamit İzol ve sektör temsilcileri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, sektör adına Sürdürülebilir Turizm Belgesinin zamanında alınmasının önemine dikkat çekerek, geç kalmamak adına bilgilendirme toplantısı düzenlemek istediklerini söyledi.
Turizmin büyük bir endüstri olduğunu kaydeden MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ise açılış konuşmasında, “Biz de Mersin’de bu sektörün daha iyi yerlere gelebilmesi adına çalışıyoruz. Bunun için daha nitelikli hizmet vermek gerekiyor. Bu belgeler artan niteliğin tescillenmesi adına önemli. Kısaca seyahat edenlere turizmde bir alternatif olduğumuzu göstermemiz lazım…” dedi.
Ekici. “Belge alımı için süre çok kısaldı…”
İl Kültür Turizm Müdürü Cengiz Ekici de Mersin’in turizm sektöründeki önemi ve yerine dikkat çektiği konuşmasında, şunları söyledi:
“2022 yılında Bakanlığımız yeni bir uygulama başlattı. Pandemi ile birlikte 2019’da getirilen Güvenli Turizm Sertifikası kaldırılarak yerine Sürdürülebilir Turizm Sertifikası alınması zorunluluğunu getirdi. Bu sertifikanın bir yıl içinde alınması gerekiyor. Ülkemizde 22 binden fazla tesis var ve bu belgeyi alabilmeniz için gereken sürenin dolmasına 6 ay gibi kısa bir zaman kaldı. Bu sertifikaları veren firma sayısı ise oldukça sınırlı. 4’ü yabancı olmak üzere 15 firma var ve sertifika alımı toplam 42 kriteri içeren 3 aşamadan oluşuyor. Bu kriterleri tamamlayınca belge almaya hak kazanılıyor. Zaman sınırlı ve alınacak yol uzun. Bu nedenle zamanla yarışmamız gerekiyor.”
Toplantı bir sertifika kuruluşu temsilcisinin Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programlarının detayları hakkında bilgi vermesi, Türkiye Sürdürülebilir Turizm Endüstrisi kriterlerini anlatması ile devam etti. Basit konaklama tesislerinin yılsonuna kadar 14 kriterden oluşan ilk aşamayı tamamlamasının yeterli olacağını belirten yetkililer, bu konudaki denetimlerin Temmuz ayına kadar Bakanlığın belirlediği rakam olan 2.000 TL + KDV fiyatla yaptırılabileceğini, ancak Temmuz sonrasında masrafların yine Bakanlığın belirlediği rakam olan 4.000 TL + KDV’ye yükseleceğini bildirdi. Sertifikaların geçerlilik süresinin bir yıl olacağı ve her yıl yenileceği vurgulanan toplantıda, yine aynı tesislerin 2025 yılına kadar ikinci aşama kriterleri yerine getirmesi zorunluluğu bulunduğu, 2030’da ise üçüncü aşama zorunluluğu geleceği bildirildi. TGA’nın sayfasında tüm kriterlerin detayları bulunduğu ifare edilen toplantıda, 4 ve 5 yıldızlı otellerinse eğer devletle ya da bakanlıkla ilişkisi varsa, turizm işletme belgesi ya da yıldız başvurusu yapacaklarsa doğrudan 3. aşama belge almak zorunda oldukları vurgulandı.