Başkan Seçer, “Yerinde dönüşüm Mersin’in en önemli sorunu. İmar stoku ve zemin sorunlu, deprem bölgesinin kıyısındayız. Afet riski taşıyan bir bölgedeyiz. Sadece deprem değil. Coğrafya ve topografya olarak sel, taşkın afeti ya da diğer afetler yönünden de son derece uygun bir yer. Bunun için de deprem bizim için bir milat oldu. Biz 10 Nisan’da Afet İşleri Daire Başkanlığı’nı kurduk. Faaliyetlerimize de başladık...”
-BAŞKAN SEÇER: “SİNEK İLAÇLARIMIZ AB NORMLARINDA, SAĞLIK BAKANLIĞI’NCA ONAYLI...”
-“KANALİZE KAVŞAKLAR TÜRKİYE’DE BİR İLK...”
-“İSTİKLAL CADDESİ NEFİS VE TERTEMİZ OLACAK...”
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2023 Yılı Temmuz Ayı Olağan Toplantısının 1. Birleşimi Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi.
Zafer Çarşısı ve Kırmızı Lacivert ile Özel İdare İşhanı’nın yıkılması tartışmaları hakkında konuşan Başkan Seçer, “ ‘Yıktırmayız!’ demekle olmaz. Yasal olarak ben orayı yıkmadığım takdirde, belli bir süre sonra bir sorun meydana gelirse bunun sorumlusu ben oluyorum. Öğretmen Evi’nin yerini bu şekilde kullanım şartıyla Milli Emlak bize versin, biz orayı dükkân yapalım, inşaatını yapalım, bu arkadaşlarımıza kira karşılığı verelim. Bizim yapacağımız bundan ibaret...” dedi.
Sinek ve haşere ile mücadele konusunda bilgi veren Başkan Seçer, Mersin’in tarım bölgesi olmasının yanı sıra, bataklık, sazlık ve özel koruma alanlarının yoğun olduğu bir bölge olduğuna dikkat çekti. Seçer, mücadelede kullanılan ilaçların da AB normlarında ve Sağlık bakanlığı’nca onaylanmış olduğunu söyledi.
Kentteki kanalize kavşakların vatandaşlar tarafından büyük oranda memnuniyet ile karşılandığını ifade eden Başkan Seçer, “Kanalize kavşaklar Türkiye’de bir ilk. Yüzde 98 memnuniyet var. Bugüne kadar memnuniyetin en yüksek olduğu işlerden bir tanesi bu kanalize kavşaklar...” diye konuştu.
Deniz ve sahil kirliliğine de dikkat çeken Başkan Seçer, bu konunun çok büyük bir sorun olduğunu kaydetti. Seçer, “Denizler çöplük olarak kullanılıyor. Böyle bir deniz ortamı çok tehlikeli. Bu konuda vatandaştan başlayarak herkes üzerine düşeni yaparsa, sorun azalacaktır...” ifadelerini kullandı.
İstiklal Caddesi 1. ve 2. etap çalışmalarının tamamlanarak yaya ve araç trafiğine açıldığını, 3. etap çalışması olarak da Özgür Çocuk Parkı ile GMK Bulvarı arasındaki bölümün süratle devam ettiği bilgisini paylaşan Başkan Seçer, “1 ay içerisinde orada bitecek ve nefis bir caddemiz olacak, tertemiz. İstiklal Caddesinin bu şeklinden çok sayıda esnaf memnun...” diye konuştu.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2023 Yılı Temmuz Ayı Olağan Toplantısının 1. Birleşimi Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi. Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salon’da yapılan Meclis toplantısında Birimlerden Gelen 16, Komisyonlara Havale Edilen 8 ve Gündem Dışı 1 madde olmak üzere toplam 25 madde görüşüldü.
“Topluma egemen olan şiddet anlayışı değişmedikçe, kurbanlar da katiller de maalesef çoğalıyor...”
Gündem Dışı konuşmalar Bölümü’nde konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, geçtiğimiz günlerde Mersin’de yaşanan kadın cinayeti hakkında konuşarak; “Topluma egemen olan şiddet anlayışı değişmedikçe, faillere caydırıcı ceza verilmedikçe kurbanlar da katiller de maalesef çoğalıyor...” dedi ve bir daha yaşanmaması dileğiyle Esra Asena Temir’e Allah'tan rahmet, yakınlarına da sabır ve başsağlığı dileğinde bulundu.
Erdemli Limonlu’da meydana gelen şiddetli yağmur, fırtına nedeniyle oluşan hasarlar için geçmiş olsun dileklerinde bulunan Başkan Seçer, “Bazı vatandaşlarımız da yıkıntılardan aldıkları darbe sonucunda yaralandılar. Vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Tüm Erdemlili hemşehrilerime geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum...” diye konuştu.
Seçer, Karadeniz’de yaşanan sel için de bölgedeki tüm vatandaşlara geçmiş olsun temennisinde bulundu.
“Yasal olarak orayı yıkmadığım takdirde, bir sorun meydana gelirse bunun sorumlusu ben oluyorum...”
Zafer Çarşısı ve Kırmızı Lacivert ile Özel İdare İşhanı’nın yıkımı hakkında polemik yaratmak arzusunda olmadığını ve konunun böyle kullanılmasının da hoşuna gitmediğini ifade eden Seçer, “Orada durum net; 2 bina var. Biz bu ikinci depremden sonra biraz endişeye kapıldık ve o binaları boşalttık. Oranın yıkılması lazım. Zafer Çarşısı bizim Kent Merkezi projemizin içerisinde. 4.9 hektar. Orası belediyeye ait ve olması gereken oranın bir Kent Meydanı haline gelmesi. Bizim düşüncemiz; özellikle eski kent merkezinin tarihi eser niteliği taşımayan binalarını yıktığımız zaman açılan alanı Meydan olarak düzenlemek ve kentin nefes almasını sağlamak. Ancak Kırmızı Lacivert ve Özel İdare İşhanı’nın bulunduğu noktada sadece belediyenin birimleri yok, aşağıda esnaflar var. Bunların mutlaka orayı boşaltması gerekiyor. Yasal olarak ben orayı yıkmadığım takdirde, belli bir süre sonra bir sorun meydana gelirse bunun sorumlusu ben oluyorum. Binanın bir afet durumunda ya da normal bir durumda kendiliğinden yıkılması, bir can kaybının olması ilçe belediyesi Akdeniz ve Büyükşehir Belediyesi ile Çevre İl Müdürlüğü’nü bağlar. Bizim eninde sonunda burayı yıkmamız lazım...” ifadelerine yer verdi.
“ ‘Yıktırmayız!’ demekle olmaz...”
Bu konunun istismar edilmemesi gerektiğini ifade eden Başkan Seçer, “Dediler ki; ‘Beraber işbirliği yapalım.’ Bunu daha önce de söylediniz. Bunu bilen arkadaşlar var Meclis üyelerimizden. Öğretmen Evi’nin yerini bu şekilde kullanım şartıyla Milli Emlak bize versin, biz orayı dükkân yapalım, inşaatını yapalım, bu arkadaşlarımıza kira karşılığı verelim. Bizim yapacağımız bundan ibaret. Başka bir yere gideceklerse taşınma yardımı. Bunun da getirelim Meclis’e. Bir sefere mahsus kira yardımı yapalım. Daha ne yapabiliriz arkadaşlar? ‘Yıktırmayız!’ demekle olmaz. O Çarşı o şekilde merkezde kalmaz. Şu anda pratik olarak görülen tek çözüm; eğer dükkân yapılacaksa Öğretmen Evi’nin yerinin veya muadil bir yerin belediyeye tahsisi. Akdeniz Belediyesi’nin böyle bir arazisi varsa bu şartla tahsis etsin Büyükşehir’e hemen yapalım. Benim o sınırlarda böyle bir yerim yok arkadaşlar...” diye konuştu.
Yapımı süratle devam eden Nakliyeciler Sitesi ile ilgili Meclis üyelerini bilgilendiren Başkan Seçer, “Huzurkent’te yaklaşık 80 dönüm arazi mahkeme kararıyla Büyükşehir’e verildi. Orası statü olarak farklı bir statüdeydi. Bizim orayı kamyon garajı ya da Nakliyeciler Sitesi yapmamız için imardan statü değişikliği gerekiyordu. Şu anda Nakliyeciler Sitesi’nin inşaatı devam ediyor. Belki de Türkiye’nin en modern Nakliyeciler Sitesi’nden bir tanesini 78 dönüm alan üzerinde yapıyoruz...” diye konuştu.
Balıkesir’in Edremit ilçesindeki 2 balık çiftliğinin Aydıncık’a getirilmesi konusunda ise Başkan Seçer, “Balık çiftlikleri konusunda bizim zaten Büyükşehir Meclisi’nde geçmiş yıllarda olumsuz görüş çıkmış. Ayrıca ÇED görüşlerimizi de bize sordukları zaman Büyükşehir olarak bizim verdiğimiz yanıt olumsuz oluyor. Ruhsat verme yetkisi zaten İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde...” şeklinde konuştu.
Başkan Seçer, haşere ile mücadelenin özellikle çevre temizliği, su birikintileri ve dışarı akan kanalizasyonlarla bağlantılı olduğunu hatırlatarak, “Tarım bölgesiyiz. Toros Dağları’nın eteklerine denk gelen bölgelerde tarım yapan çiftçilerimizin sulama havuzlarıyla ilgili bir sorun alanı. Ayrıca bölgemiz sazlık, bataklık, özel çevre koruma alanı olan bölgelerin yoğun olduğu yerler. Denize sahili olan yerler başta olmak üzere Silifke ve Tarsus bir örnek. Tarsus’ta dipsiz bataklığı önemli bir sivrisinek kaynağıdır. Yine Silifkemiz de özel çevre koruma alanı. Çünkü ilaçlama imkanınız da yok. Hukuken oralara giremiyorsunuz. Teksin’e sinekle ilgili gelen ihbarlara baktığımız zaman 2 noktanın yoğun olduğunu görüyoruz. Bunlar Silifke ve Tarsus. Daha çok sahil yerlerinden...” ifadelerini kullandı.
“Sinek ilaçlarımız AB normlarında, Sağlık Bakanlığı’nca onaylanmış...”
Sinekle mücadelede özellikle çöp konteynerlerinin temizliğinin de çok önemli olduğuna dikkat çeken Seçer, “Kurban Bayramı’nda gördüğümüz sahneler ya da şehrin merkezinde izinsiz hayvancılık yapan bazı işletmeler bunlar çok büyük sorun kaynağı. İlaçlarımız Sağlık Bakanlığı’nca onaylanmış, AB normlarında. Hem toksikoloji hem eko toksikoloji raporları var bunların. Biz zaten akredite laboratuvarlarında bunların analizini yaparız...” diye konuştu.
“Kanalize kavşaklar Türkiye’de bir ilk...”
Başkan Seçer, kentteki kanalize kavşakların çok büyük oranda vatandaş memnuniyeti ile karşılandığını anlatarak, “Kanalize kavşaklar Türkiye’de bir ilk. Yüzde 98 memnuniyet var. Raporlar da trafikte var. Yaptığımız işlerde bugüne kadar memnuniyetin en yüksek olduğu işlerden bir tanesi bu kanalize kavşaklar. 7 tane yaptık. Son derece trafiği rahatlatan bir yöntem oldu bizim için...” dedi.
“Yerinde dönüşüm Mersin’in en önemli sorunu...”
Başkan Seçer, Mersin’in afetlere dayanıklı bir kent olması için uzun yıllar birçok alanda çalışmalar yapılması gerektiğini ifade ederek, “Yerinde dönüşüm Mersin’in en önemli sorunu. İmar stoku ve zemin sorunlu, deprem bölgesinin kıyısındayız. Afet riski taşıyan bir bölgedeyiz. Sadece deprem değil. Coğrafya ve topografya olarak sel, taşkın afeti ya da diğer afetler yönünden de son derece uygun bir yer. Bunun için de deprem bizim için bir milat oldu. Biz 10 Nisan’da Afet İşleri Daire Başkanlığı’nı kurduk. Faaliyetlerimize de başladık...” dedi.
“Güneykent Mezarlığı genişletiliyor, Buluklu’ya yeni mezarlık yapılıyor...”
Büyükşehir Belediyesi’nin mezarlık yeri konusunda herhangi bir sorunu olmadığını ve yeni yatırımları hayata geçirdiğini söyleyen Başkan Seçer, “Sorunumuz olmadığı gibi devam eden yatırımlarımız da var. Güneykent Mezarlığı kuzey kısmı ile ilgili 1/5000’lik planlarda yeni bir alan açıldı oraya. 1/1000’lik planlar şu anda yapılıyor. Bittikten sonra da Güneykent Mezarlığı 50 bin metrekare genişleyecek. Ama biz bunu da beklemedik. Buluklu’da şu anda ihalesi bitti, yapımı da başladı. Buluklu’da 55 bin metrekare mezarlık yapıyoruz...” dedi.
Bir Meclis üyesinden gelen deniz kirliliği ile mücadele de neler yapıldığına dair soruyu yanıtlayan Başkan Seçer, bu konunun çok büyük bir sorun olduğuna dikkat çekti. Seçer, göreve geldiğinden itibaren geçen 4 yıl içeresinde denizi kirleten gemilere ciddi miktarda ceza kesildiğini belirterek “Hiç acımıyoruz. Bu gayretimizi gören Çevre Bakanlığı Meclis’e bir teklif sunarak yasa değişikliği çıkardı. Geçen yılbaşından itibaren ceza miktarının yüzde 50’sini alıyor. Böyle bir durum var. Cezanın da yararı var, caydırıcı oluyor. Çünkü kallavi cezalar ve deniz yasasına göre denizi kirleten gemi demir alamıyor oradan. Özellikle sahiller içler acısı. Dalganın yoğun olduğu dönemlerde sahilde kirliliği gözlerinizle görürsünüz...” ifadelerini kullandı.
“Vatandaştan başlayarak herkes üzerine düşeni yaparsa, sorun azalacaktır...”
Geçtiğimiz günlerde Akyar bölgesinde dalış yaptığını ve denizin altında pencere çerçevesinden demir merdivene kadar çok çeşitli atıklar olduğunu aktaran Seçer şunları kaydetti:
“Denizler çöplük olarak kullanılıyor. Böyle bir deniz ortamı çok tehlikeli. Ama biliyorum ki sadece bölgemizde ve Türkiye’ye denk gelen sınırlarda değil, okyanusa kadar tüm Akdeniz havzasında, Akdeniz'in karşı ülkelerinde, İtalya da dahil bu çok büyük bir sorun. Özellikle mikroplastikler. Bu konuda vatandaştan başlayarak herkes üzerine düşeni yaparsa, sorun azalacaktır. Derelere pet şişeleri naylon torbaları atıyorlar, bir yağmurda akıntıda o pislik kendini denize atıyor. İşte orada mikroplastik oluşuyor. Hep beraber mücadele edeceğimiz bir konudur bu. Biz denetimlerimizi çok sık yapıyoruz. Kentimizin bu şekilde anılması, şikâyet edilmesi üzüyor. Anamur’dan bölgemize kadar sahilde yazlıklar var. O yazlıklara Türkiye'nin her tarafından insanlar geliyor, burada kalıyor, buraları görüyor. Buraların kirli görünmesi Mersin'in prestijini sarsıyor...”
“Nefis bir caddemiz olacak, tertemiz...”
İstiklal Caddesi 1. ve 2. etap çalışmalarının tamamlanarak yaya ve araç trafiğine açıldığını, 3. etap çalışması olarak da Özgür Çocuk Parkı ile GMK Bulvarı arasındaki bölümün süratle devam ettiği bilgisini paylaşan Başkan Seçer, “1 ay içerisinde orası da bitecek ve nefis bir caddemiz olacak, tertemiz. İstiklal Caddesi’nin bu şeklinden çok sayıda esnaf memnun. İstiklal Caddesi’nde bisiklet yolu ayrılmış, ısrarla onun kaldırılması isteniyor. Son zamanlarda bisiklet, scooter, elektrikli motosikletler, mini motosikletler son derece yaygınlaştı. Bunlar çok tehlike arz ediyor. Kaldırımdan gidiyor, araçların arasından gidiyor. Öyle işlek, yaya yoğun ve geniş kaldırımların olduğu bir caddede, bisiklet yolu, scooter yolu ya da elektrikli motosiklet yolunun olması, o caddenin can güvenliği açısından da, trafiğin selameti açısından da son derece önemli...” ifadelerini kullandı.
“Kullanımdaki aksaklıkları gidermek kurumlara ait bir konudur...”
İstiklal Caddesi’nin tamamında park yasağı olduğunu ve gerekli denetimin yapılması halinde caddenin gayet yeterli olduğunun altını çizen Başkan Seçer, “Bizim orada yaptığımız çalışmalar, ölçümler, imalatlar projeye uygun ve son derece yeterli. Ama kullanımdaki aksaklıkları gidermek; trafik sorunu, yasak park meselesi gibi konular kurumlara ait bir konudur...” dedi.