CUPOLO,"Dere yataklarında yapılaşmayı engellemek amacıyla çıkarılmış Resmî Gazete ‘de 9 Temmuz 2016’da yayımlanan derelerin üzerinin zaruri haller haricinde kapatılmasını yasaklayan genelgeyi uygulamayı planlıyor musunuz?"
Yeşil Sol Parti Diyarbakır Millevekili Ceylan AKÇA CUPOLO sel olaylarını Meclis gündemine taşıdı.
Karadeniz Bölgesinde 9 Temmuz tarihinden itibaren etkili olan sağanak yağış birçok bölgede heyelan ve sele neden olurken yağışlardan en çok Bolu, Zonguldak, Bartın, Ordu, Karabük Kastamonu, Sivas, Erzincan ve Samsun illeri etkilenmiştir. Çorum, Bartın, Sakarya, Karabük, Düzce, Erzincan ve Zonguldak'ta kuvvetli sağanak yağış nedeniyle maddi hasar oluşurken birçok yolun da trafiğe kapandığına dikkat çeken Cupolo,, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun Anayasanın 98 ve İç Tüzüğün 96. ve 99. Maddeleri gereğince aşağıdaki sorulara yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi:.
1. Ülkenin değişik yörelerinde yaşanan sel ve taşkın olaylarına neden olan yağışlar, geçmiş yıllar yağış verileri ile karşılaştırıldığında beklenen sınırlar içerisinde midir?
2. Eğer yağışlar beklenen sınırlar içerisinde ise afetlerin sebebi nedir?
3. Yağışların ve yağış şiddetlerinin iklim değişikliği nedeni ile farklılık gösterdiğine dair bilimsel bir veri var mıdır?
4. Doğal afetlere karşı bir risk yönetimi planı hazırlamayı planlıyor musunuz?
5. Kentsel dönüşümde, heyelan ve sel riskini göz önüne alarak çarpık yerleşmeyi engellemek ile ilgili bir çalışmanız var mıdır?
6. Selleri engellemek için imar ve iskân yönetmeliklerinde değişiklikler yapmayı ve bu değişiklikleri uygulamayı planlıyor musunuz?
7. Risk yönetimi ile tehlikeleri ve bunlara maruz kalacak kişi, bina, yol, altyapıyı belirleyerek savunmasız olanları korumayı planlıyor musunuz?
8. Taşınma ve yıkılma yönetmeliklerini iklim değişikliğini dikkate alarak düzenlemeyi planlıyor musunuz?
9. Köprüleri yaparken yeni yağış kriterlerini göz önünde bulundurmayı planlıyor musunuz?
10. Derelerin bakımı için servis yolları yapmayı planlıyor musunuz?
11. Mümkün olan her yerde dere yatağını işgal eden binaları derelere iade etmeyi planlıyor musunuz?
12. Dere yataklarında yapılaşmayı engellemek amacıyla çıkarılmış Resmî Gazete ‘de 9 Temmuz 2016'da yayımlanan derelerin üzerinin zaruri haller haricinde kapatılmasını yasaklayan genelgeyi uygulamayı planlıyor musunuz?
13. Ormanlara zarar verilmesini önlemeyi planlıyor musunuz?
14. Söz konusu sel ve benzeri afetlerde Bakanlığınızın sorumluluğu nedir?
15. Karadeniz Bölgesi'ndeki 11 ilden geçerek Sakarya'ya uzanan 1210 kilometrelik Karadeniz Sahil Yolu yapılırken yağışlarla birlikte nasıl bir etkide bulunacağına dair bir araştırma yapılmış mıdır? Yol’un sel felaketlerinin artacağı iddiası doğru mudur?
16. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Bartın’da yaptığı açıklamada: “Bakın hükümetimiz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'mızın ismini bile değiştirdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı oldu. İklim değişikliğine olumsuz tesir eden davranışlarımızı hep beraber, bilimin ışığında gözden geçiriyoruz.” demiştir. Bakanlığınızın adının değiştirilmesi sel felaketlerini ve verdiği zararları önlemede nasıl bir katkı sağlamıştır?