Tutdere, “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın resmi verileri, ülkemizde çocukların da yokluk ve yoksullukla nasıl mücadele etmek zorunda kaldığını gözler önüne sermektedir. Eğitim materyali yardımları karşılaştırıldığında 2018 yılında eğitim materyali yardımı yapılan muhtaç çocuk sayısı 58.946 iken 2022 yılında bu sayının yüzde 302 gibi büyük bir artışla 237 bin 428’e çıktığını görüyoruz..."
-Yoksul Sayısı Artıyor, Milyonlarca Kişi Muhtaç Yaşıyor...
CHP Adıyaman Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Abdurrahman Tutdere, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 2022 Faaliyet Raporunda yer alan verilerin Türkiye'deki derin yoksulluğu gözler önüne serdiğini söyledi. Raporda yer alan verileri derleyen Tutdere, “2022 yılında ülke genelinde yaklaşık 4 buçuk milyon hane ancak sosyal yardımlarla ayakta kalabilmiştir. Bir başka deyişle, nüfusumuzun en az yüzde 23’üne karşılık gelen yaklaşık 20 milyon vatandaşımız derin yoksulluğun pençesindedir...” dedi.
Yoksul Sayısı 3.5 Milyon arttı...
Bakanlığın 2022 Faaliyet Raporunda yer alan verilerle Partili Cumhurbaşkanlığı Sisteminin uygulanmaya başladığı 2018 yılı verilerini kıyaslayan CHP’li vekil “Aynı bakanlığın iki ayrı yıla ait faaliyet raporunun satır aralarında yer alan veriler ülkedeki derin yoksulluğun giderek arttığını gözler önüne seriyor. Partili Cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş sürecinde meydanlarda ‘Siz bu kardeşinize yetkiyi verin, ondan sonra bu faizle şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksiniz’ diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın o sözleri sarf ettiği yıldan bugüne Gıda Yardımları, GSS prim ödemeleri, Muhtaç Asker Çocuğu Yardımı, Aşevi Yardımı, Eğitim Materyali Yardımlarından faydalanan yoksul sayısı yaklaşık 3,5 Milyon arttı. 2018’de 768 bin 33 hane gıda yardımlarından faydalanırken, 2022’de gıda yardımlarından faydalanan hane sayısı 936 bin 683’ü görerek 1 milyona yaklaştı. Bu sözlerinin ardından iki kez yetkiyi alan Erdoğan’ın konuşmasından bugüne ortaya çıkan tablo adeta Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ülkeyi sürüklediği çıkmazın, ekonomik darboğazın özeti niteliğinde. Vatandaş gıdadan yakacağa, sağlıktan barınmaya kadar birçok kalemde ancak sosyal yardımlarla ayakta kalıyor. Ekonomik kriz, artan işsizlik, fahiş zamlar nedeniyle artık milyonlarca haneye temel gıda ürünü bile girmiyor...” ifadelerini kullandı.
Eğitimde Muhtaç Çocuk Sayısı Yüzde 302 Arttı...
“Vatandaş yüksek enflasyonla ve alım gücünün düşmesiyle mücadele etmeye çalışırken, yoksulluktan en fazla etkilenen grupların başında çocuklar geliyor...” diyen Tutdere, “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın resmi verileri, ülkemizde çocukların da yokluk ve yoksullukla nasıl mücadele etmek zorunda kaldığını gözler önüne sermektedir. Eğitim materyali yardımları karşılaştırıldığında 2018 yılında eğitim materyali yardımı yapılan muhtaç çocuk sayısı 58.946 iken 2022 yılında bu sayının yüzde 302 gibi büyük bir artışla 237 bin 428’e çıktığını görüyoruz. Yoksulluğu bitirmek yerine yoksulluktan beslenen bir iktidar anlayışıyla karşı karşıyayız. Cumhurbaşkanı başta olmak üzere Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı ve ilgili kurumlar bu rakamlarla övünürken muhtaç ve yoksul vatandaşlarımızın sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor...” şeklinde konuştu.
Sosyal Yardımlar ‘Oy Tehdidi’ Olarak Kullanılıyor...
“Sosyal yardım harcamaları hükümet yetkililerinin cebinden çıkmıyor ve 'Oy' tehdidi olarak kullanılıyor” diyen Tutdere, “Sosyal yardımlar aslında bir lütuf değil devletin karşılaması gereken yasal bir haktır” ifadelerini kullandı. Tutdere, Türkiye’de yaşayan yurttaşların giderek daha fazla yoksullaştığını vurguladı ve şöyle devam etti:
“Yoksulluk en fazla çocukları, kadınları, yaşlıları ve engellileri sosyal dışlanma riskiyle karşı karşıya bırakıyor. Ücretli kesimin alım gücünün hızla gerilediği, enflasyon oranın arttığı, işsizliğin tırmandığı açıkça ortada, vatandaş bunu iliklerine kadar hissediyor. Yoksullaşma ve geçim sorununun şiddetlenmesi nedeniyle ailelerin çoğu yaşamlarını en asgari düzeyde sürdürebilmek için komşularından, ailelerinden ve sosyal yardım programlarından destek alıyor. Sosyal yardımlardan yararlanan kişi sayısında ve sosyal yardım program harcamalarındaki artışın en önemli nedenleri arasında işsizlik, yoksulluk, eğitim ve sağlık hakkına erişimde yaşanan sorunlar ve gelir eşitsizliğinin yattığı görülmektedir...”
Türkiye’nin İçler Acısı Yoksulluk ve Muhtaçlık Tablosu...
CHP’li Tutdere’nin Faaliyet Raporlarından derlediği sonuçlar Türkiye’deki yoksulluk ve muhtaçlık durumunun dramatik tablosunu gözler önüne serdi. Tablodaki çarpıcı tespitler şu şekilde:
*2018’de ülke genelinde 3.494.932 hane sosyal yardımlardan faydalanırken, 2022 yılında bu oran yüzde 26 artmış, ülke genelinde toplam 4.419.286 hane sosyal yardımlardan faydalanmıştır.
*2018’de 768 bin 33 hanede yaşayan ortalama 2 milyon 847 bin 187 kişi gıda yardımı alırken 2022’de gıda yardımı alan hane sayısı yüzde 21 artmış, 936 bin 683 hanede yaşayan 3 milyon 472 bin 393 kişi gıda yardımı almıştır. Gıda yardımı alan ortalama kişi sayısı ise 625 binden fazla artış göstermiştir.
*2022’de tüm kamu kurumları tarafından yapılan sosyal yardım harcaması 151,9 milyar lira oldu. Sosyal yardımların GSYH içindeki oranı yüzde 1.13 olarak gerçekleşti. Bu tutar 2018’de 43 Milyar liraydı. Yani o günden bugüne yüzde 253 artış gerçekleşmiş durumda.
*2022’de 9 milyon 488 bin 441 kişinin GSS primi devlet tarafından ödendi. 2018’de bu sayı 6 milyon 945 bin 909 kişiydi. Partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçtiğimiz 2018 yılından bugüne sigortalı bir işte çalışmayan veya herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayanların sayısı 2 milyon 542 bin 532 kişi artmış.