2023-2024 EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDA MERSİN GENELİNDE, 1.095 DERSLİKLİ 50 OKULUN İNŞAATI TAMAMLANARAK HİZMETE AÇILACAK… | MERSİN MOZAİK

2023-2024 EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDA MERSİN GENELİNDE, 1.095 DERSLİKLİ 50 OKULUN İNŞAATI TAMAMLANARAK HİZMETE AÇILACAK…

2023-2024 EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDA MERSİN GENELİNDE, 1.095 DERSLİKLİ 50 OKULUN İNŞAATI TAMAMLANARAK HİZMETE AÇILACAK… mersinmozaik.com

Vali Pehlivan,” Valilik olarak, YİKOB olarak ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz bünyesinde çalışan arkadaşlarımızla birlikte hummalı bir şekilde 7/24 bu konunun takipçisi olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum…”

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, 2023-2024 eğitim öğretim sezonu hazırlıklarına yönelik yürütülen çalışmalar, okulların tadilat işlemleri, güçlendirme çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Başta veliler ve öğrenciler olmak üzere, okulda öğretmenler, idareciler gerekli özveriyi gösterdiklerini vurgulayan Pehlivan, tamamlanan ve devam eden okul inşaatlarına yönelik yapmış olduğu basın açıklamasında şu görüşleri dile getirdi:

Mersin İlimizde 2023-2024 eğitim öğretim sezonunun hazırlıkları devam ediyor. Bu bağlamda İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze bağlı okullarımızda bir yandan inşaat çalışmaları, bir yandan bakım ve onarım çalışmaları hızlı bir şekilde sürdürülüyor. Mersin İlimiz genelinde 1.110 devlet 284’ü özel olmak üzere toplam 1.394 okulumuz var. Bu okullarımızda yaklaşık 420.000 öğrencimiz eğitim öğretim alıyor ve 30.000’e yakın öğretmenimiz görev yapıyor.

6 Şubat'ta yaşanan depremlerde okul binalarımız etkilendi. Öncesinde  Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki okullarımızda sürekli tarama çalışmaları yapıyorduk. Her yıl 10, 15 civarında okulumuzu ya güçlendirme ya da yık yap tekniğiyle veya yeni okul yapmak suretiyle eğitim öğretime sağlam bir şekilde sunuyoruz. Depremle birlikte bu genel uygulamamızı daha da detaylandırdık. Milli Eğitim Bakanlığımızın destekleriyle ve 588 okulumuzda analiz çalışması, deprem testi, performans çalışması yaptık. Bunun neticesinde de toplam 1.829 derslikten oluşan 88 okulumuzu boşaltmak zorunda kaldık. 1.108 derslikten oluşan 63 okulumuzun da yıkılmasına karar verildi.

Toplamda da 50.000 öğrencimizi başka okullara almak, başka okullarda eğitim öğretime devam ettirmek durumunda kaldık. Buradaki amacımız kesinlikle hiçbir öğrencimizi riske atmadan eğitim öğretimlerine devam ettirmek oldu.

Okullarımızda, İlçelerimizin hemen hemen tamamında tekli eğitim uygulanıyor iken deprem nedeniyle yıllar sonra yeniden ikili öğretime geçmek durumunda kaldık. Başta velilerimiz, öğrencilerimiz olmak üzere okulda öğretmenlerimiz, idarecilerimiz gerekli özveriyi göstermek durumunda kaldı.

Biz yıldan yıla zaten eğitim altyapımızın fiziki şartlarını her geçen gün daha iyiye götürme konusunda çalışmalar yapıyorduk, bu vesile ile bu çalışmalarımızı daha da yoğunlaştırdık. Deprem sonrası yapılan bu tespitleri, teknik analizleri Milli Eğitim Bakanlığımızla paylaştık. Başta Sayın Bakanımız olmak üzere ilgili birimlerle koordineli bir şekilde yürüttüğümüz yeni projelerin hayata geçirilmesi, güçlendirme çalışmaları ve yeni okulların da yapılması süreçlerinde bize gereken desteği sağladılar.

Mersin İlimiz genelinde yürüttüğümüz geçmişteki ve deprem sonrası yoğunlaştırdığımız çalışmalarımız neticesinde inşallah eğitim öğretim sezonunun ilk yarısında nispi bir rahatlama yaşanacaktır. Nitekim şu anda İlimiz genelinde 1.978 derslikli 104 okul yapım projemiz devam ediyor. Bu okul yapım çalışmalarında 7 okulumuzu tamamladık, 49 okulumuzun da inşaatı hızlı bir şekilde devam ediyor. 23 okulumuz ihale aşamasında 25 okulumuzun da ihale öncesi proje ve benzeri hazırlıkları devam ediyor.

Bu okullarımız içerisinden 573 derslikli 24 okulumuzu 2023-2024 eğitim öğretim dönemi başına eylül ekim ayına yetiştiriyoruz. Hemen akabinde de 522 derslikli 26 okulumuzu 2024 yılı şubat ayında hizmete alıyoruz. Bu okul inşaatlarımız da tamamlandığında toplam 1.095 derslikli 50 okulumuz eğitim öğretim hizmetlerine sunulmuş olacaktır.

İlimiz genelinde toplam derslik sayımız 16.171 ve bu Eylül, Şubat döneminde 1.095 derslik daha yapmak suretiyle deprem sonrası oluşan sıkışıklığı da gidermiş olacağız.

2024-2025 eğitim öğretim sezonunda gerek güçlendirmeler, gerek okul yapımlarıyla birlikte okullardaki sıkışıklığın tamamına yakınını da gidermeyi planlıyoruz. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığımızın kaynak desteği çok önemli. Bu vesileyle başta Sayın Bakanımız olmak üzere Milli Eğitim Bakanlığımızın ilgili birimlerine teşekkürlerimi, şükranlarımı sunuyorum. İlimizde de Valilik olarak, YİKOB olarak ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz bünyesinde çalışan arkadaşlarımızla birlikte hummalı bir şekilde 7/24 bu konunun takipçisi olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.

Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde deprem döneminde büyük bir dayanışma örneği ortaya konuldu. Her alanda olduğu gibi eğitim alanı da bunlardan birisiydi, biz de İl olarak yaklaşık 25.000 öğrenci ağırladık. Bu öğrencilerin bir kısmı bu dönemde gene bizim misafirimiz olacak. Hiçbir öğrencimizi mağdur etmeyecek şekilde tedbirlerimizi alıyoruz. Belki burada yaşayacağımız sıkıntı ikili eğitim, ama onu da idarecilerimizin ve öğretmenlerimizin gayretiyle, velilerimizin anlayışıyla, öğrencilerimizin gayreti ve çabasıyla hep birlikte bizlerin de 7/24 takibiyle hep birlikte bu süreci inşallah en etkin şekilde, en verimli şekilde neticelendireceğiz.

Şu an tatilde olan öğrencilerimize öncelikle iyi tatiller ve gelecek ay başlayacak olan yeni eğitim öğretim yılında başarılar diliyorum.