İhmale uğrayan Bahçe Mahallesi… | MERSİN MOZAİK

İhmale uğrayan Bahçe Mahallesi…

İhmale uğrayan Bahçe Mahallesi… mersinmozaik.com

Yeni yerleşime açılan alanlar Torosların eteklerine kadar uzanmasına karşın, tarihi kentin çeperinde ikinci kuşak derme çatma niteliksiz yapılarla bezeli semtlerin birisi de Bahçe Mahallesi. Bölgede 17 katlı en yüksek yapının inşa edildiği Barış Mahallesi Kentsel Dönüşüme açılırken, Bahçe Mahallesi henüz gündeme alınmıyor.

Geçmişi yaklaşık 150 yıllık geçmişe uzanan Mersin, 1993 yılında Büyükşehir statüsüne geçip Bütünşehir Yasası’yla köyler mahalleyle dönüştürülse de,  altyapı ve imar uygulamalarındaki çarpıklıklarıyla kasaba görüntülerini aratmayacak bölgeleri bünyesinde barındırıyor.

1940’lı yıllarda kurulan huğ ve barakalar zamanla yerlerini gelişigüzel inşa edilen tek, iki ve üç katlı yapılara terk eden aralarında Bahçe ‘nin de bulunduğu mahallere, 1970’li yıllarda esmeye başlayan apartmanlaşma rüzgârı bugüne kadar ulaşabilmiş değil.

Yeni yerleşime açılan alanlar Torosların eteklerine kadar uzanmasına karşın, tarihi kentin çeperinde ikinci kuşak derme çatma niteliksiz yapılarla bezeli semtlerin birisi de Bahçe Mahallesi.

Bahçe Mahallesi Muhtarı Mehmet Dane, mahallle sakinlerinin zamana yanik düşen konutlarının tamir ettirme gücünün bulunmadığına dikkat çekerek, Kentsel Dönüşüm Projesinin uygulanmasına acilen ihtiyaç duydukalrının altını çiziyor.

Bölgede 17 katlı en yüksek yapının inşa edildiği Barış Mahallesi Kentsel Dönüşüme açılırken, Bahçe Mahallesi henüz gündeme alınmıyor.

Kentsel Dönüşüm uygulaması başlatılan Barış Mahallesi'ndeki yeni yapıdaki dairelerin benzerleri Yenişehir’de yaklaşık iki kat fiyatlarda pazarlanıyor!

Bahçe Mahallesinde görüşünü aldığımız bazı mülk sahipleri, “Mahalle yıllardır böyle; adı üzerinde buralar geçmişte portakal bahçesiymiş. Zamanla huğ ve barakalar sökülüp yerlerine tek, iki veya üç katlı evler yapıldı. Kat karşılığı çalışan Müteahhitler buraya rağbet etmedi. O da mahallede dar gelirli kesimin oturduğu için olabilir.  Müteahhitler para kazanacağı yere yatırım yapar. Buradaki dairenin benzeri Yenişehir'de 1 milyona liraya kadar alıcı buluyor! Umarız tez zamanda durum yıllar boyu sürere. Çünkü mülk sahiplerinin yapacak gücü yok.”şeklinde konuşuyorlar.

Girişimcilerin bölgeye yatırım yapmamasını belediyelerin zamanında gerekli çalışmaları yapmamasına bağlayan Mimarlar Odası önceki başkanı Sabri Konak, ”Öncelikli olarak, günümüz Mersin’inin üzerine yapılandığı başta Cami şerif, Mahmudiye, İhsaniye, Bahçe, Çankaya, Mesudiye, Turgut Reis ve Kiremithane mahalleleri olmak üzere, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı ile deniz arasında kalan bütün bölge toptan ele alınıp değerlendirilmelidir. Başlatılan çalışmanın yan etkileri de olacaktır. Bunlar hesaplanmış mıdır?

İstiklal Caddesi çeperi küçük parsellerden oluşan çöküntü bölgesine dönüşmüştür. Buraların acilen rehabilitasyonu yoluna gidilmelidir. Belediyelerce gerekli çalışmaları yapmakta  geç kaldıkları için  girişimciler Yenişehir gibi bölgelere yöneldiler.” yolunda görüşler dile getiriyor.

Diğer yandan Kentsel Dönüşüm Projesinin uygulanmasına acil ihtiyaç duyduklarının belirten, Bahçe Mahallesi Muhtar Dane,”Barış Mahallesi bizde ayrıldı. Ara bir cadde var, orda başlatılıp burasın gecikmesinin anlamı ne. Tinercilerden usandık, birkaç metruk binayı yıktırdık, anca eski mahalle boş bina çok. Madde bağımlıları tehlike yaratıyor. Kentsel Dönüşümün acilen Bahçe Mahallesi’ne de kaydırılmasını bekliyoruz. Çünkü sakinlerimizin yılların yorgunu dökülen evleri tamir ettirmeye gücü yok.”dedi