Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı "Zira 22 yıl önce hiç olmayan bu imkân, bugün 4 bin 727 adet havuz ve gölet olarak orman teşkilatımızın hizmetindedir. Bugün 184’ü akıllı olmak üzere 776 yangın gözetleme kulesi ve 14 insansız hava aracımızla ormanlarımızı 7 gün 24 saat gözetliyoruz. Yangına ilk müdahale süremizi 40 dakikadan 11 dakikaya kadar düşürdük. Hedefimiz bu yıl 10 dakika."
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan,Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğünde düzenlenen "2024 Orman Yangınlarıyla Mücadele Hazırlık Toplantısı”na katıldı.
İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı’nın himayelerinde, orman yangınlarında en hassas 23 İlin Valisi’nin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda; ormanları, doğal ve beşeri sebeplerden kaynaklı yangınlara karşı korumak için büyük bir mücadele içerisinde olduklarını vurgulayan İçişleri Bakanı Sayın Ali Yerlikaya, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkilerinin en fazla görüldüğü bölgelerin başında Türkiye'nin de içinde yer aldığı Akdeniz kuşağının bulunduğunu, bu kuşaktaki ülkelerde her yıl orman yangınlarında büyük artışlar yaşandığına değindi.
Toplantıda basın mensupları ve katılımcılara açıklamalarda bulunan Yerlikaya, Türkiye'de son dört yılda toplam 7 bin 225 orman yangınının meydana geldiğini dile getirerek, "Bu yangınlarda toplam 168 bin 194 hektar orman alanı zarar gördü. Bu dönemde, AFAD'ın Jandarma ile birlikte müdahale ettiği yangın sayısı 278. Üzülerek ifade etmeliyim ki son dört yıl içinde meydana gelen yangınlarda maalesef 122 vatandaşımız hayatını kaybetti."dedi.
"AFAD Tarafından Kullanılan Ödenek Miktarı 81 milyon Lirayı Aştı…"
Son bir yılda ise Türkiye'de çıkan 2 bin 272 orman yangınında 15 bin 891 hektar alanın zarar gördüğünü aktaran Sayın Yerlikaya, bu yangınlarda 71 yerleşim yerinin ve 6 bin 587 vatandaşın başarıyla tahliye edildiğini kaydetti.
Bakan Yerlikaya, "Son üç yılda ise orman yangınları sonrası, AFAD tarafından kullanılan ödenek miktarı da her geçen yıl artıyor. Geçen yıl 81 milyon lirayı aştı." ifadelerini kullandı.
Bakan Yerlikaya, orman yangınlarıyla mücadele anlamında, Tarım ve Orman Bakanlığının liderliğinde ilgili tüm bakanlıklar ve çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarıyla seferberlik ruhuyla hareket ettiklerine işaret etti.
Özellikle üçüncü ve dördüncü seviyede meydana gelen orman yangınlarında AFAD olarak mücadeleye katıldıklarını ifade eden Bakan Yerlikaya, Tarım ve Orman Bakanlığından gelen talepler doğrultusunda yangınların bir an önce söndürülmesi için büyük gayret gösterdiklerini, insan kaynaklı çıkan orman yangınlarına karşı vatandaşlara da çağrıda bulunarak, bu konuda daha fazla bilinçli olunması gerektiğini bildirdi.
Konuşmalarının devamında yakın zamanda arama kurtarma teknikeri ailesine 2 bin 800 kişinin daha katılacağını belirten Yerlikaya; "Böylece 6 bin gibi büyük bir sayıya ulaşacağız. İnşallah kıymetli Bakanımızla bir protokolle bu arama kurtarma teknikerlerimize orman yangınlarını söndürme çalışmalarıyla ilgili eğitim verip, Orman Genel Müdürlüğündeki arkadaşlarımızın yardımcısı olması noktasında da hayırlı bir süreci başlatacağımızın müjdesini buradan vermek istiyorum…" şeklinde konuştu.
Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı ‘nın da açıklamalarda bulunduğu toplantıda; “Yeşil Vatanının Yeşiline Yeşil Katmak" amacıyla 22 yıldır büyük bir gayretle çalıştıklarını, bu süre içerisinde 7 milyardan fazla fidan ve tohumu toprakla buluşturduklarını, orman alanını 23,4 milyon hektara çıkardıklarını belirten Sayın Yumaklı, Türkiye yüz ölçümünün yüzde 30'unu ormanla kaplı hale getirdiklerine işaret ederek, ormanları geliştirmek kadar korumanın da önemli olduğunu, bu kapsamda yangınlarla mücadelede değişen koşulları göz önünde bulundurduklarını dile getirdi. Sayın Yumaklı; her ne kadar iklimsel faktörler, yangınları tetikleyen faktörleri oluştursa da bireysel ve toplumsal olarak da üzerlerine düşeni yapmak zorunda olduklarını, her 10 yangından 9'unun insan kaynaklı olduğuna işaret ederek, bu nedenle orman yangınlarıyla mücadelenin büyük ve önemli bir kısmını yangın öncesi çalışmaların oluşturduğunu belirtti.
Vatandaşların bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesine bu kapsamda çok önem verdiklerine dikkati çeken Sayın Yumaklı, ayrıca orman yangınları öncesinde ormanların bakımı, yangın kulelerinin, yangın emniyet şerit ve yollarının, yangın ilk müdahale ekip binalarının yapımı gibi teknik detayların da çok önemli olduğunu söyledi.
Sayın Yumaklı, bu noktada hava araçlarının su almalarında havuz ve göletlerin de büyük kolaylık sağladığını dile getirerek, şöyle devam etti;
“Hedefimiz bu yıl 10 dakika..."
Yuamaklı, "Zira 22 yıl önce hiç olmayan bu imkân, bugün 4 bin 727 adet havuz ve gölet olarak orman teşkilatımızın hizmetindedir. Bugün 184’ü akıllı olmak üzere 776 yangın gözetleme kulesi ve 14 insansız hava aracımızla ormanlarımızı 7 gün 24 saat gözetliyoruz. Yangına ilk müdahale süremizi 40 dakikadan 11 dakikaya kadar düşürdük. Hedefimiz bu yıl 10 dakika." saptamasını paylaştı.
Orman yangınlarıyla mücadelede "Yapay Zekâ..." dönemi…
Orman yangınlarıyla mücadelenin dinamik bir yapıya sahip olduğunu, bu dinamizmin kendini başta teknoloji olmak üzere her alanda gösterdiğini vurgulayan Yumaklı, özellikle yapay zekâ tabanlı yazılım ve uygulamaları bu mücadelede aktif olarak kullandıklarını ifade etti.
Yumaklı, "Akıllı kulelerimizden ve İHA’lardan aldığımız görüntülerin analizi başta olmak üzere pek çok konuda yapay zekadan faydalanıyoruz. Yapay zekaya sahip 'Yangın Karar Destek Sistemi' ile orman yangınlarını simüle edebiliyor, istediğimiz verileri kolayca analiz edip, değerlendirme yapabiliyoruz." değerlendirmesini yaptı.
Orman yangınlarıyla mücadelede kamu kurumları, belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve özel teşebbüslerin de üzerlerine düşeni yerine getirdiğini aktaran Yumaklı, orman yangınlarıyla mücadelede İçişleri Bakanlığı ile yakın ve ortak hareket ettiklerini bildirdi.
Yumaklı ayrıca, "Biz, tarihimizin en güçlü filosuyla, bütün teknolojik imkanlarımızla, rezerv güçlerle birlikte, 26 uçak, 105 helikopter, 14 İHA, 1649 arazöz ve su ikmal aracı, 2 bin 453 ilk müdahale aracı ve 821 iş makinesi orman yangınlarıyla 2024 yılında mücadelemizin temelini oluşturacak. 25 bin orman kahramanı yangın işçimiz ve 122 bin gönüllümüzle yangınlara hazırız ama asıl hedefimiz, yaptığımız önleme çalışmalarıyla yangınların hiç çıkmamasıdır. Vatandaşlarımızın da yangının hiç çıkmaması için azami dikkati göstereceklerinden ve Yeşil Vatan’a sahip çıkacaklarından hiç şüphemiz yok. Geleceğimizi hep birlikte korumak için; bakanlıklarımız, kurumlarımız, STK’larımız, gönüllülerimiz ve tüm vatandaşlarımızın gayretiyle orman yangınlarına karşı topyekûn mücadelemize devam edeceğiz. ”ifadelerini kullandı.
Toplantıda, Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey tarafından, Yangın Yönetim Merkezinin işleyişi ve Türkiye'deki orman yangınlarıyla mücadele konusunda yürütülen çalışmalara dair sunum yapıldı.
Sunum esnasında, Antalya'nın Döşemealtı ilçesinde tatbikat amaçlı kontrollü yangın çıkarıldı. Yangına müdahale için yapılacak planlama, Yangın Yönetim Merkezinden yönetildi. Yapılan planlamanın ardından, önce hava, sonra kara araçlarıyla yangına müdahale edildi ve yangın kontrol altına alındı.
Yangın Yönetim Merkezindeki basına açık toplantının ardından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve Valilerin katılımıyla değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.