Dr. Kaya, “22 yıldır ülkeyi yöneten iktidar devlet kaynaklarını hesapsızca savurdu. Milyar dolarlar ortadan kayboldu, geçiş garantili köprülerin otoyolların ödemesi vatandaştan çıktı ama esas ihtiyaç sahibi olan ve güvencesiz çalışan, yarınını göremeden tarlalarda çalışan mevsimlik tarım işçileri henüz yeni akla geldi. İsraf edilen kaynaklar, bugüne kadar doğru istihdam stratejileriyle doğru alanlara yönlendirilseydi bugün bu insanlar hala şehir şehir kötü koşullarda çalışmak zorunda kalmazdı. Nesiller arası adalet sağlayacağız, sürdürülebilir borç yönetimini hayata geçireceğiz diyen iktidarın mevsimlik tarım işçilerine ödenecek çok borcu var..."
CHP Osmaniye Milletvekili ve TBMM Katip üyesi Dr. Asu Kaya, Osmaniye’de, soğan tarlasında, mevsimlik tarım işçilerini ziyaret etti.
CHP Osmaniye Milletvekili Asu Kaya, bir siyasi partinin il başkanının, mevsimlik tarım işçileri için “.”Tatil amaçlı başka şehirlere gidiyorlar, tatil amaçlı yer değiştiriyorlar..." dediğini hatırlatarak, “” Mevsimlik tarım işçileri tatil amaçlı yer değiştiriyor” diyen siyasileri Osmaniye’de soğan tarlasına, mevsimlik tarım işçilerinin feryadını duymaya davet ediyorum...” dedi.
CHP Osmaniye Milletvekili Dr. Asu Kaya, Osmaniye’de, soğan toplamaya gelen mevsimlik tarım işçilerini tarlalarında ziyaret edip sorunlarını dinledi.
Asu Kaya ziyaretinde, “Tarlalarda çok büyük eziyetler çekerek çalışan mevsimlik tarım işçilerimiz tatil için değil ekmek parası kazanmak için, tarlalarda güvencesiz koşullarda çalışmak zorunda kalıyorlar. Okula gitmesi gereken Esma kızımız, okulunu bırakmış. Şanlıurfa’dan Osmaniye’ye gelmiş olan ailesiyle tarlada çalışıyor. Ailelerin parası yok, çocukları düzenli sağlık hizmeti de alamıyorlar. Şanlıurfa’dan gelen aileler, kendi kentlerinde istihdam imkânı olmadığından, açılan fabrikalar olmadığından yakınıyor ve istihdam desteği istiyorlar...” dedi.
CHP Osmaniye Milletvekili Dr.Asu Kaya: “Tarım işçileri tatile gitmiyor, ekmek parası peşinde yollarda ömür harcıyorlar.”
CHP Osmaniye Milletvekili ve TBMM Katip Üyesi Dr.Asu Kaya, soğan tarlasını ziyaretinde, “Mevsimlik tarım işçileri tatil yapmak için şehirden şehire gidiyorlar diyen siyasiler var.
Ben, “Mevsimlik tarım işçileri için, tatil yapmaya gidiyorlar” diyenleri buraya Osmaniye’ye, soğan tarlasına tatile davet ediyorum...” dedi.
Kaya, açıklamasında, Mevsimlik tarım işçilerinin çetin doğa şartlarında, yağmur altında çalışmak zorunda kaldıklarını da belirterek: “Zorlu şartlarda çalışmak zorunda kalan mevsimlik tarım işçilerinin, çıplak, yalın ayak, tarlada soğan toplayan kız çocuklarının okula gidememelerine, akranlarına göre geriden gelmelerine yol açan etkenlerin ortadan kaldırılması için devletin etkin tedbirlerinin bir an evvel hayata geçirilmesi çağrısında bulunuyorum...”dedi.
27 Nisan 2024 tarihinde Resmi Gazete’de, Mevsimlik Tarım işçilerine dair çıkarılan genelgeden de açıklamasında söz eden CHP Osmaniye Milletvekili Asu Kaya, “Kağıt üzerinde yazılanların, mevsimlik işçilerine vaat edilenlerin bir an önce hayata geçirilmesini talep ediyoruz ”dedi ve sordu: “Bugüne kadar neden mevsimlik tarım işçilerini görmezden geldiniz?”
CHP Osmaniye Milletvekili ve TBMM Kâtip Üyesi Asu Kaya, mevsimlik tarım işçisi olan ailelerin kız ve erkek çocuklarının da eşitsiz koşullarda yaşadıklarını da sözlerine ekleyerek “Okul yerine Osmaniye’de tarlalarda olan Esma, Recep gibi çocuklarımızın çalınan ayları, yılları nasıl telafi edilecek?” diye sordu.
CHP Osmaniye Milletvekili Asu Kaya, kamuda tasarruf ve verimlilik paketi açıklayan iktidarın, bunca yıldır, şehir şehir bir ekmek parası için gezen, ailelerine bakmak için yağmur çamur sıcak demeden çalışan mevsimlik tarım işçilerini görmezden geldiğini de belirterek “22 yıldır ülkeyi yöneten iktidar devlet kaynaklarını hesapsızca savurdu. Milyar dolarlar ortadan kayboldu, geçiş garantili köprülerin otoyolların ödemesi vatandaştan çıktı ama esas ihtiyaç sahibi olan ve güvencesiz çalışan, yarınını göremeden tarlalarda çalışan mevsimlik tarım işçileri henüz yeni akla geldi. İsraf edilen kaynaklar, bugüne kadar doğru istihdam stratejileriyle doğru alanlara yönlendirilseydi bugün bu insanlar hala şehir şehir kötü koşullarda çalışmak zorunda kalmazdı. Nesiller arası adalet sağlayacağız, sürdürülebilir borç yönetimini hayata geçireceğiz diyen iktidarın mevsimlik tarım işçilerine ödenecek çok borcu var. Mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının eğitimi, kendilerinin ve ailelerinin sağlığı ve almaları gereken sosyal hizmetler noktasında bir an önce devlet kurumlarının koordinasyonuna ihtiyaç olduğu ortadadır. Bu işçilerimiz için, özellikle o tarlalardaki çocuklarımızın kayıplarının telafisi için acil adımlar atılmalıdır.” dedi.