CHP’Lİ ATEŞ,İŞSİZLİKDEKİ GERÇEK ARTIŞA DİKKAT ÇEKTİ... | MERSİN MOZAİK

CHP’Lİ ATEŞ,İŞSİZLİKDEKİ GERÇEK ARTIŞA DİKKAT ÇEKTİ...

CHP’Lİ ATEŞ,İŞSİZLİKDEKİ GERÇEK ARTIŞA DİKKAT ÇEKTİ... mersinmozaik.com

Ateş, "Bu yılın ilk çeyreği için işsizlik oranı 0,1 puanlık azalış ile %8,7 olarak açıklandı. Ancak zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan geniş tanımlı işsizlik 2,1 puanlık artış ile %25 oldu... "

-“ÇARESİZLİĞİN RESMİ: 3,7 MİLYON İŞSİZ UMUTSUZ VE İŞ ARAMIYOR...”

-“EKONOMİDE DURGUNLUK ARTARKEN İŞSİZ ORDUSU ÇOĞALIYOR...”

CHP Bolu Milletvekili ve Sanayi Komisyonu Üyesi Türker Ateş, yılın ilk çeyreğinde işsizlik oranının iş arayanların sayısındaki düşüş nedeniyle gerilediğini vurguladı.

Ateş,“Halihazırda yüksek olan atıl işgücü oranı, Ocak-Mart 2024 döneminde endişe verici biçimde arttı. Bu kapsamda potansiyel işgücünü oluşturan 3,9 milyon kişinin 3,7 milyonu umudunu kaybetmiş durumda ve iş aramıyor. Bu çaresizliğin resmidir; yaşanan ekonomik krizin büyüklüğünü ortaya koyuyor..,” dedi.

ATIL İŞGÜCÜ ORANI, SON 3 YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE...

TÜİK’in iş bulma ümidini kaybedenleri işsiz saymayarak gerçek işsizlik rakamını sakladığına değinen Ateş, şunları söyledi: “Bu yılın ilk çeyreği için işsizlik oranı 0,1 puanlık azalış ile %8,7 olarak açıklandı. Ancak zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan geniş tanımlı işsizlik 2,1 puanlık artış ile %25 oldu. Geniş tanımlı işsizlikteki artış korkutuyor. Bu oran önceki çeyrek dönemde %22,9 idi ve 2021 yılı ikinci çeyrek döneminden bu yana da hiç bu kadar yükselmemişti. Ekonomide durgunluk artarken işsizler ordusu çoğalıyor.” İ

Ş ARAMAYI BIRAKANLAR 1 YILDA %27 ARTTI...

Geniş tanımlı işsizlikteki artışta iş bulma ümidi tükenen işsizlerin işgücü piyasasından çıkışının etkili olduğuna değinen Ateş, şöyle devam etti: “Yılın ilk çeyreğinde potansiyel işgücü içinde yer almasına karşın iş bulma ümidini kaybettiğini söyleyen kişi sayısı 2,1 milyona yaklaşırken, işbaşı yapabilecek olup iş aramadığını belirtenlerin sayısı 1,6 milyonu aştı. İş aramayı bırakan işsiz sayısı son 1 yılda %27 arttı. İş arayanların ümidi de özel sektörün istihdam yaratma kapasitesi de tükendi.”