MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN GÜLEK BOĞAZI ETKİNLİĞİ... | MERSİN MOZAİK

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN GÜLEK BOĞAZI ETKİNLİĞİ...

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN GÜLEK  BOĞAZI ETKİNLİĞİ... mersinmozaik.com

Gülek Düğün Salonu’nda gerçekleşen söyleşiye konuşmacı olarak, Araştırmacı-Yazar Yusuf Delikoca ile Araştırmacı-Yazar Kenan Şahbaz katıldılar. Söyleşi sonunda merhum ressam Mehmet Bal’ın Kurutuluş Savaşı’nı tasvir ettiği resimler sergilendi. Fransızlara karşı kazanılan tarihi zaferin 104. yıl dönümünde ilk kez böyle bir söyleşi düzenlenirken, katılımcılar duygu dolu anlar yaşadılar.

-MERSİN BÜYÜKŞEHİR, BÜYÜK ZAFERİN 104. YIL DÖNÜMÜNDE BİR İLKE İMZA ATTI...

-TADEKA ÖNCÜLÜĞÜNDE ‘BİR KAHRAMANLIK DESTANI GÜLEK KARBOĞAZI’ ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ...

-TADEKA, TARİHE IŞIK TUTAN ÇALIŞMALARA İMZA ATMAYA DEVAM EDİYOR...

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Tarsus’a Değerler Katanlar Kurulu’nun öncülüğünde, tarihe ışık tutan çalışmalara imza atılmaya devam ediliyor.

Kurutuluş Savaşı’nda önemli bir yere sahip olan ve Çukurova’nın düşman işgalinden kurtuluşunda kritik bir önem taşıyan Gülek Karboğazı Zaferi’nin 104. yıl dönümü dolayısıyla, Mersin Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde ‘Bir Kahramanlık Destanı Gülek Karboğazı’ söyleşisi gerçekleştirildi.

Büyükşehir Belediyesi Tarsus-Çamlıyayla Koordinasyon Şube Müdürü Soner Yetgin, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Kent Katılımı ve Sivil Toplumla İlişkiler Şube Müdürü Başar Akça, CHP Tarsus İlçe Başkanı Selahattin Şahin, Muharip Gaziler Derneği ile Tarsus Kuvayı Milliye Mücahitler Derneği üyeleri, Belediye Meclis üyeleri, TADEKA üyeleri ve vatandaşların katıldığı söyleşi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Gülek Düğün Salonu’nda gerçekleşen söyleşiye konuşmacı olarak, Araştırmacı-Yazar Yusuf Delikoca ile Araştırmacı-Yazar Kenan Şahbaz katıldılar. Söyleşi sonunda merhum ressam Mehmet Bal’ın Kurutuluş Savaşı’nı tasvir ettiği resimler sergilendi.

Fransızlara karşı kazanılan tarihi zaferin 104. yıl dönümünde ilk kez böyle bir söyleşi düzenlenirken, katılımcılar duygu dolu anlar yaşadılar.

Muhtar Seyrek: “Karboğazı, Çukurova’nın kurtuluşunda önemli bir dönüm noktasıdır...”

Etkinlikte açılış konuşmasını yapan Gülek Mahallesi Muhtarı Tuncay Seyrek, o dönemde yurdun dört bir yanında düşman işgaline karşı çok büyük savaşlar yapıldığını ve önemli zaferler kazanıldığını belirterek, “Bu destanlardan biri de, 27-28 Mayıs 1920 tarihinde Kurtuluş Savaşı sırasında Kuvayı Milliye birlikleri ile Fransızlar arasında, Toros Dağları’nın eteklerinde yaşandı. Tarihimize Karboğazı Baskını olarak geçen bu destan, Çukurova’nın kurtuluşunda önemli bir dönüm noktasıdır...” dedi.

Ek küçük resmiEk küçük resmi

Akça: “Çukurova’nın kahramanlığı, Karboğazı Zaferi ile taçlandırılmıştır...”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Kent Katılımı ve Sivil Toplumla İlişkiler Şube Müdürü Başar Akça ise, Büyükşehir Belediyesi’nin Mersin’e Değer Katanlar Kurulu  ve TADEKA yapılanmasıyla etkinlikte aktif rol aldığını belirterek, “Bu etkinlikte görev aldığımızdan dolayı çok gururluyuz. Karboğazı, Anadolu’nun kapısı olarak tarif edebileceğimiz çok stratejik bir noktada. Çukurova’nın kahramanlığı, Karboğazı Zaferi ile taçlandırılmıştır...” ifadelerini kullandı.

Şahbaz: “Büyükşehir Belediyesi’nin bunu gündemde tutması bizim için onur verici...”

Programa konuşmacı olarak iştirak eden emekli eğitimci ve aynı zamanda Araştırmacı-Yazar Kenan Şahbaz, “Güzel bir söyleşiydi. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin buna ilgi göstermesi ve gündemde tutması bizim için onur verici. Gelecek nesillerin bu kahramanlıkları bilmesi, vatanına ve bayrağına sahip çıkması açısından çok önemli bir konu. Bu hususta kendilerine çok teşekkür ediyorum...” diye konuştu.

Delikoca: “Bu zaferden sonra Çukurova topraklarında Kuvayı Milliye şahlanmıştır...”

Bir diğer konuşmacı Araştırmacı-Yazar Yusuf Delikoca ise, “Karboğazı Zaferi’nin 104. yılında bir ilki gerçekleştirdik. Kahramanların yaşadığı, kahramanların hatıralarının bulunduğu Gülek’te bu etkinliği gerçekleştirmenin onurunu ve gururunu yaşadık. 44 kişilik Gülek Müfrezesi, işgal kuvvetlerinin subaylarını ve askerlerini esir almıştır. Bu zaferden sonra Çukurova topraklarında Kuvayi Milliye şahlanmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Pozantı ve Toroslar’ın düşman işgalinden kurtuluşundan sonra, 5 Ağustos 1920’de Pozantı’ya gelerek büyük bir zafer kongresi yapmıştır...” dedi.

Program bitiminde Gülek Kapalı Semt Pazarı’nda, Büyükşehir Belediyesi Türk Halk Müziği Topluluğu tarafından konser düzenlendi. Katılımcılar, söyleşinin ardından Karboğazı mevkiinde bulunan Zafer Anıtı’nı ziyaret edip, fotoğraf çektirdiler.

Ek küçük resmi