MESKİ’DEN 2025-2029 STRATEJİK PLAN ÇALIŞTAYI... | MERSİN MOZAİK

MESKİ’DEN 2025-2029 STRATEJİK PLAN ÇALIŞTAYI...

MESKİ’DEN 2025-2029 STRATEJİK PLAN ÇALIŞTAYI... mersinmozaik.com

Korkmaz; “Ölçemediğiniz şeyi yönetemez ve geliştiremezsiniz. Ölçüm ve analiz yapmıyorsanız, hangi değişikliklerin en büyük etkiyi yarattığını bilme şansınız yok. Yaşam kaynağımız olan suyun korunmasını ve takibini ancak bilimin ışığında ileri teknolojiyi kullanarak yapabiliriz. Bu konuda MESKİ Genel Müdürlüğü olarak doğru yolda olduğumuzu ifade etmek isterim. Sözlerime son verirken bu imkânların oluşması için her daim yanımızda olan başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Vahap Seçer’e ve emek veren MESKİ ailesine şükranlarımı sunuyorum. Çalıştayımıza katılım sağlayarak bizleri onurlandırdığınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.”

-MESKİ, KENTİN ÖNDE GELEN PAYDAŞLARIYLA BİR ARAYA GELDİ...

-KENT HAKKINDA DEĞERLİ FİKİRLER SUNAN KATILIMCILAR, MESKİ ÇALIŞTAYINDAN MEMNUN AYRILDI...

-MESKİ GENEL MÜDÜRÜ KORKMAZ, ÖNEMLİ MESKİ YATIRIMLARININ BİLGİSİNİ VERDİ...

 Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü,  2025-2029 Stratejik Plan Çalıştayı düzenledi. Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre Merkezi Meclis Salonu’nda gerçekleşen 2025-2029 Stratejik Plan Çalıştayı’nda MESKİ Genel Müdürü İrfan Korkmaz, MESKİ ve Büyükşehir Belediyesi’nin birimlerinden temsilciler, ilçe belediyeler, akademisyenler, farklı disiplinlerdeki meslek grupları ve sektör temsilcileri,  özel ve resmi kurum yöneticileri, STK ve oda temsilcileri ile bir araya geldi.

2 oturum süren 2025-2029 Stratejik Plan Çalıştayı’nda; ‘Temiz ve Kaliteli İçme Suyu Temini’, ‘Yağmur Suyu ve Kanalizasyon Yönetimi’, ‘Arıtma ve Çevresel Etkileri’, ‘Abone Hizmetleri Yönetimi’, ‘İklim Değişikliği Ve Afetlerin Su Yönetimine Etkisi’, ‘Teknolojik Yatırımlar’, ‘Kurumsal Kapasitenin Artırılması-İnsan Kaynakları ve Varlık Yönetimi’ ile ‘Geleceğe Dair Projeksiyon ve Talep Tahmini’ konu başlıkları altında tartışıldı. Çalıştay, masa moderatörleri tarafından yapılan değerlendirme konuşmaları ile sona erdi. Bilgili oldukları konular üzerinde görüşlerini sunan kentin önde gelen paydaşları, çalıştaydan memnun ayrıldı.

MESKİ Genel Müdürü İrfan Korkmaz, MESKİ’nin önemli yatırımlarının bilgisini verdi

Açılış konuşmasında stratejik planın önemine vurgu yapan MESKİ Genel Müdürü İrfan Korkmaz, geçmiş 5 yıllık stratejik plan döneminde gerçekleştirdikleri önemli yatırımlarla ilgili bilgiler paylaşarak, şu ifadeleri kullandı:

“İleri Teknoloji İzleme ve Kontrol Merkezimiz SCADA’da;  “360° Su Yönetimi” anlayışı ile il nüfusunun %83’ünün, toplam abone sayısının ise %70’inin içmesuyu ihtiyacının temin edildiği depoları SCADA’dan 7/24 izliyor ve yönetiyoruz. Geçtiğimiz aylarda devreye aldığımız Enerji, Sayaç ve Su Güvenliği SCADA’ları ile 430 tesisin enerji takibini, 66 bin abonenin uzaktan su tüketimlerini ve 150 lokasyondan alınan güvenlik verileri ile toplamda 1156 tesisi SCADA’dan izliyoruz. 2020 yılında kurduğumuz ALO TEKSİN Çağrı Merkezi ile kayıp, kaçak ve arızalara çok daha hızlı müdahale ediyor, haftada 14 bin çağrıyla merkezimize gelen taleplerin kategorisine göre ısı haritalarından yola çıkarak çözümcül projeler üretiyoruz. Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) ile tüm altyapıları bütüncül veri tabanımıza işliyoruz. Bakanlıkça yetkilendirilmiş, Mükemmel Sertifikalı ve 144 parametreden akredite edilmiş laboratuvarımız sayesinde suyumuza gereken özeni gösteriyor, her yıl 45 bin öğrencimize ulaşma imkânı bulduğumuz okullarda, suyun önemini ‘Su Tasarrufu Eğitimleri’ başlığıyla anlatıyoruz. Barkod Sistemli Merkezi Stok Takibi ile bir ürünün satın alınmasından hurdaya ayrılmasına kadar olan süreci takip ederek, insan kaynağından tasarruf ediyoruz. Evraksız Biyometrik İmza veya e-Devlet üzerinden online abonelik işlemleri ile akıllı veznelerimiz ve dijital arşivimiz sayesinde çalışan ve abone memnuniyetini artırıyoruz. Biyogazdan elde ettiğimiz enerji ve 2020-2024 yılları arasında kurduğumuz GES vasıtası ile elde edilen enerji ile toplam tüketimin % 8.3’ünü karşılıyoruz”  

Korkmaz: “Suyun korunmasını ve takibini ancak bilimin ışığında ileri teknolojiyi kullanarak yapabiliriz”

Genel Müdür Korkmaz, nüfus artışı, küresel ısınma, kuraklık, rezervlerin azalması ve su kaynaklarının hızla kirlenmesinin beraberinde getirdiği su talebindeki artış ile suyun doğru yönetimi ve korunmasının önem kazandığını vurgulayarak, MESKİ’nin büyük çaba verdiğinin altını çizdi. Korkmaz; “Ölçemediğiniz şeyi yönetemez ve geliştiremezsiniz. Ölçüm ve analiz yapmıyorsanız, hangi değişikliklerin en büyük etkiyi yarattığını bilme şansınız yok. Yaşam kaynağımız olan suyun korunmasını ve takibini ancak bilimin ışığında ileri teknolojiyi kullanarak yapabiliriz. Bu konuda MESKİ Genel Müdürlüğü olarak doğru yolda olduğumuzu ifade etmek isterim. Sözlerime son verirken bu imkânların oluşması için her daim yanımızda olan başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Vahap Seçer’e ve emek veren MESKİ ailesine şükranlarımı sunuyorum. Çalıştayımıza katılım sağlayarak bizleri onurlandırdığınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

Ek küçük resmiEk küçük resmi

Çingisiz: “Birlikte düşünme ve sorgulama yeteneğini geliştirmeyi hedefliyoruz”

MESKİ’nin tüm paydaşları önemseyen katılımcı yönetim anlayışına sahip bir idare olduğunun bilgisini kaydeden MESKİ Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Deniz Çingisiz; “Yeni dönem stratejik plan çalışmalarımıza Mayıs ayında sürecimize yön veren genelgemizin çıkarılmasıyla başlanmıştır. Arkasından strateji geliştirme kurulumuz ve hazırlık ekibimizin görevlendirilmeleri ile stratejik plan çalışmalarımıza hız verilmiştir. Kurumumuz tüm paydaşları önemseyen, katılımcı yönetim anlayışına sahip bir idaredir. Bu anlayışla en verimli paydaş analizi olarak çalıştay düzenlemesi, strateji genel kurulundan daha dirsek temasıyla çalışmanın, birbirimize bilgi alışverişinin bu şekilde yüz yüze çalıştay ortamında yapılmasının kararı, Kurumumuz tarafından verilmiştir. İdaremizin etkileşim içerisinde olduğu tarafların stratejik plan ile ilgili görüşlerinin alınması, aynı zamanda idaremizin ihtiyaç ve beklentilerinin de şekillendirileceği çalıştay ortamında bir araya gelmiş bulunmaktayız. Çalıştayımızda faaliyetlerimiz gruplandırılarak, 9 başlık altında masalarımız oluşturulmuştur. Mesleklerinde uzman arkadaşlarımız konularında paydaşlarıyla direkt temasa geçerek, sizleri davet etmede bizlere son derece destek olmuşlardır. Ayrıca, kurumlar arası iletişimin artırılarak,  kaynakların etkin ve verimli kullanılması amacına yönelik birlikte düşünme ve sorgulama yeteneğini geliştirmeyi hedeflemiş bulunmaktayız. Yeni fikirleriyle, kurumumuza sağlayacağı katkılara ortam yaratacağı inancı ile düzenlediğimiz bu çalıştayımızda emeği geçen başta Genel Müdürümüz Sayın İrfan Korkmaz olmak üzere, MESKİ’nin tüm yönetici ve idareci arkadaşlarıma, strateji geliştirme, kurulum ve hazırlık ekibim ile tüm katılımcılara teşekkürlerimi sunuyorum. Değerli katılımcılar, çalıştayımızın başarılı ve sonuç odaklı olmasını temenni ederek, değerli katkılarınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

Can: “Çalıştay, oldukça verimli geçti”

İklim değişikliği ve afetlerin sonu üzerindeki etkileri konulu masanın moderatörlüğünü gerçekleştiren Çevre Mühendisleri Oda Başkanı Dr. Sinan Can; “MESKİ tarafından gerçekleştirilen bu çalıştay, oldukça verimli geçti. Sivil toplum kuruluşlarından, kamu kurum ve kuruluşlarının değerli temsilcilerinin bir araya geldiği bu güzel toplantının gerçekleştirilmesinde emeği olan tüm bürokrat ve emektar arkadaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Bizim masamıza daha çok su yönetiminin iklim değişikliği ve afetler üzerindeki etkilerini ele aldık. 17 paydaşın ve kurumun bir araya geldiği toplantımızda iklim değişikliğinin etkileri, karbon ayak izi, su ayak izi, su yönetimi üzerindeki etkiler, afetlerin su temininde ortaya çıkardığı aksaklıklar, yenilebilir enerji kaynakları konularında yapılması gereken çalışmalar ele alındı. Bir dizi önerilerimizi ve hazırlanacak olan stratejik planda yer alması için de katkılarımızı MESKİ’ye sunduk” şeklinde konuştu.  

Temiz ve Kaliteli İçme Suyu Temini masasının moderatörü Mersin Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Mehmet Ali Kurt; “Güzel bir çalıştay organize edilmiş. Bundan dolayı Mersin Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ’yi tebrik ediyorum. Çok sayıda masada, çok sayıda suyla ilgili konu tartışıldı. Ben 1.masadaydım, verimli sonuçlar elde ettik.  Umarım bu sonuçlar, günümüzdeki su sıkıntısını ve gelecekte artarak çoğalacak su sıkıntısını yok etmeye vesile olur. Bu anlamda güzel ve verimli bir çalıştay oldu” diye konuştu.

Taşkın: “Mersin’in geleceğine olan etkisi üzerinde güzel sonuçlar doğuracağına inanıyorum”

İnşaat Yüksek Mühendisi Saygın Taşkın, kurumlardan gelen paydaşlarımızla beraber verimli bir sohbet gerçekleştirdiklerini belirterek; “Güzel bir çalıştayda beraberdik. Paydaşlarımızla beraber çok güzel konulara değindik. Kendi moderatörlüğünü yürüttüğüm yağmur suyu ve kanalizasyon yönetimi konularında diğer kurumlardan olan paydaşlarımızla beraber gayet verimli bir sohbet gerçekleştirdik. Bunun Mersin’in geleceğine olan etkisi üzerinde güzel sonuçlar doğuracağına inanıyorum. Çalıştayın sonuçlarında diğer kurumlarımız güzel tavsiyeler, güzel önerilerde bulundu. Aslında bir paylaşım gerçekleştirdik. Bunu da hem kurumlar arasındaki işbirliği açısından hem de MESKİ’nin geleceği açısından çok değerli buluyorum” dedi.

Arslan: “Bizler için son derece kıymetliydi”

Mersin Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Hüdaverdi Arslan, Mersin’in tüm paydaşlarının toplanarak, su ve atık su yönetimi fikirlerinin değerlendirmesi hakkında;  “Ortak çözüm noktaları bulmak için yol haritası çizilmesi, güzel bir çalışma oldu. Bu çalışma kapsamında farklı kurumlardan katılım sağlayan arkadaşlarımızın, meslektaşlarımızın ya da bu konuya eğilen insanların görüşlerini toparlamış olduk. Bu kapsamda ilimizdeki sorunların tüm insanlar tarafından ya da ilin paydaşları tarafından önemsenmesi, bununla ilgili fikir beyan edilmesi, bizler için son derece kıymetliydi. Bu kapsamda şunu gördük; önümüzdeki yıllar içerisinde ilimizin, iklim değişikliği ile su kıtlığı yaşanacak iller arasında yer alması, suyun tekrardan kullanım alternatiflerinin çalışılması kapsamında önem arz edildiğini, MESKİ’nin ve Şişecam grubunun bununla ilgili Karaduvar Atık Su Arıtma Tesisi’nin suyunun değerlendirilmek üzere bir çalışma başlatıldığını, bu kapsamda Şişecam grubunun kullandığı suyun yeraltından ya da yüzey suyu gibi Berdan’dan alınmaktan ziyade MESKİ’nin arıttığı suyu kullanarak bir su kullanım tasarrufunun gerçekleşeceğini gördük” şeklinde konuştu. 

Özellikle batı bölgede tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu alanlarda daha ileri arıtım teknolojileri ile ilgili yapılan çalışmaların olduğunu, bu çalışmalar kapsamında suyun daha ileri düzeyde arıtılacağı ve arıtılan suların özellikle bölgedeki tarımsal sulamada yeşil alan ya da rekreasyon alanlarının sulamasında kullanılabileceği ile ilgili çalışmalar olduğunu gözlemlediğini belirten Arslan; “İlimizde MESKİ’nin büyük arıtma çamuru üreticisi niteliğinde olduğu, onun dışında endüstriyel ve diğer tesislerden kaynaklanan arıtma çamurlarının bertaraf edilmesi ile ilgili sorunlar olduğu ve bu sorunlarla ilgili özellikle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı organizasyonunda daha rantabl ve ortak çözümlerin geliştirilmesi gerektiği ile ilgili sonuçlara ulaştığımızı özetleyebilirim. Ben kendim ve kurumum adına böyle bir çalışmada yer almaktan mutluluk duyuyorum. Bu çalışmayı düzenleyen MESKİ’ye ve MESKİ ailesine teşekkür ediyorum” dedi.

İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanı Şükrü Ayçiçek, ‘Kurumsal Kapasitenin Artırılması’ başlığı altında insan kaynakları yönetimini değerlendirdiklerini belirterek; “Değerli dış paydaşlarımız, özellikle sendika yetkilileri katıldı. Kurum içinden arkadaşlarımız katıldı. İnsan kaynakları yönetimi, kurum kültürü ve eğitim ana başlıklarında bir çalışma yaptık. Dış paydaşlarımız çok değerli katkılar sundular. Önümüzdeki 5 yılda bunlardan yararlanacağız” ifadelerini kullandı.

Ek küçük resmi