Seçer, “Mersin çok kültürlü bir yerdir, çok farklı bölgelerden ve kültürlerden insanların gelip yaşadığı göçmen bir kenttir. Bu renklilik ve çeşitlilik içerisinde o insanlar; buraya yoğun olarak gelen Hataylıların, Kahramanmaraşlıların ve Adıyamanlıların ve diğer deprem bölgesinden Mersin’e gelen insanların acısını, ıstırabını ve duygularını derinden yaşadılar ve ellerinden geleni yaptılar”
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, 6 Şubat depreminden sonra Mersin’e taşınan Rabia ve Recai Şahutoğlu tarafından açılan Coffee Ra’da düzenlenen Mersin’de yaşayan Hataylı depremzedelerin Dayanışma Günü Etkinliği’ne katıldı.
Akdeniz Kültür Mahallesi’nde hizmet veren Coffee Ra tarafından 2.’si düzenlenen etkinliğe, Mersin’de yaşayan Hataylı depremzedeler yoğun katılım gösterdi.
Başkan Seçer ile birlikte Dayanışma Etkinliği’ne CHP Akdeniz İlçe Başkanı Semih Palamut, Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Hamit Mert Avcı, Mersin Hataylılar Dernek Başkan Yardımcısı Can Tekgöz, Mersin Hataylılar Derneği Onursal Üyesi Sabahattin Nacioğlu, Antakya Ortodoks Kilisesi Ruhani Pederi Jan Delüller ve Mersin’de yaşayan Hataylı depremzedeler katılım sağladı.
Seçer: “Mersin halkı deprem bölgesinden Mersin’e gelen insanların duygularını derinden yaşadı”
Depremden sonra Mersin’e taşınan Rabia ve Recai Şahutoğlu tarafından işletilen Coffee Ra’da Hataylı depremzedeler ile bir araya gelen Başkan Vahap Seçer, Mersin’de yabancılık hissetmemeleri gerektiğini söyleyerek, Mersin’in de halkların alışkanlıkları, kültürleri ve etnik yapıları itibariyle Hatay’a çok benzediğinden söz etti.
Başkan Seçer, “Hepimizin çok üzüldüğü olaylarla karşı karşıya kaldık. Çok kayıplar yaşandı. Ailelerde bölünmeler ve parçalanmalar oldu. Bunlar tabi bir birey için ve aileler için çok büyük toplumsal travmalar” dedi.
Mersin halkının da Hatay halkının o süreçte yaşadığı duyguları hissettiğinden söz eden Seçer, “Mersin çok kültürlü bir yerdir, çok farklı bölgelerden ve kültürlerden insanların gelip yaşadığı göçmen bir kenttir. Bu renklilik ve çeşitlilik içerisinde o insanlar; buraya yoğun olarak gelen Hataylıların, Kahramanmaraşlıların ve Adıyamanlıların ve diğer deprem bölgesinden Mersin’e gelen insanların acısını, ıstırabını ve duygularını derinden yaşadılar ve ellerinden geleni yaptılar” diye konuştu.
“Biz devlet sisteminin imkânlarını sizlere kullandık”
Mersin Büyükşehir olarak o dönemde depremzedelere verilen hizmetlerin bir ‘yardım’ değil, ‘doğru bir aracılık’ olduğunu kaydeden Seçer, “Biz devlet sisteminin imkânlarını sizlere kullandık. Bu sistemin kaynakları da zaten sizin vergileriniz, ekstra yapılmış bir şey yok. Sadece biz doğru bir iş yaptık. ‘Dönem; deprem bölgesinde mağduriyet yaşayan, zarar görmüş, acı çeken vatandaşlarımızın acısının azalmasına yönelik, yaralarının sarılmasına yönelik yapılacak çalışma dönemidir’ dedik ve bunu yaptık” ifadelerini kullandı.
“Türkiye’mizin keyfe keder yönetimle değil; çağdaş bir ülkeye yaraşır bir yönetim anlayışıyla yönetilmesini umut ediyoruz”
Bir daha böyle acıların ve afetlerin yaşanmaması temennisinde bulunarak konuşmasını sürdüren Seçer, “Bu durum bizlere de yöneticilere de ders olur, bir afetin felakete dönüşmesine sebebiyet vermeyelim. Bütün kurumlar işini iyi yapsın. Herkes yasaları en iyi şekilde uygulasın ki insanlarımız bir daha bu acıyı yaşamasın. Bu insanlar bunu hiç hak etmedi ve hak etmiyor. Açık konuşmak istiyorum; Türkiye’miz artık öyle keyfe keder yönetim değil; gerçekten çağdaş bir ülkeye ve topluma yaraşır bir yönetim anlayışıyla yönetilir. Mersin bu anlayışta yönetiliyor. Hiç kimsenin endişesi olmasın. Çok iyi yere geldiniz. Burası sizin eviniz. Hiç yabancılık hissetmeyin. Sizler artık bizim misafirimiz değilsiniz, ailemizden birisiniz. Kendinizi öyle hissetmenizi istiyorum” dedi.
“Millet olmanın unsuru; birbirine sıkıntılı ve acılı dönemde yardımcı olmak ve sarılmaktır”
Seçer, Mersin’in de depremi hissettiğini ama yıkıntı yaşanmadığını aktararak, Mersin Büyükşehir olarak depremin yaşandığı illere ekipleri hızlıca intikal ettirdiklerini hatırlattı.
Depremin ikinci günü de bölgeye gittiğini anlatan Seçer, “Orada gördüğümüz tablo herkesin tahayyül edeceği bir tablo değil. Ancak yaşayan, gören, hisseden bilir” dedi.
Büyükşehir olarak hatlardan çektikleri otobüsler ile Mersin’e depremzedeleri taşıdıklarını da anlatan Seçer, “Mersinliler hiç bundan imtina etmedi. Yurtları da otelleri de spor salonlarını da hepsini barınacak noktaya getirdik, el birliğiyle herkes elinden geleni yaptı. Zaten bir millet olmanın unsuru birbirine bu sıkıntılı ve acılı dönemde yardımcı olmak ve sarılmaktır. Biz de bu vatanın evlatlarıyız, etnik kökenimiz ne olursa olsun biz kardeşiz. Hep beraber olalım. Rahat olun biz buradayız. Mersin hoşgörülü, huzurlu ve güvenli bir yerdir. Bize ihtiyaç olursa biz buradayız” dedi.
Şahutoğlu: “Biz Hatay halkı olarak birbirimize bağlı bir milletiz”
Coffee Ra İşletme Sahibi Recai Şahutoğlu, deprem sürecinden sonra yaşadıklarını anlatarak hem Mersin halkının hem de belediyelerin depremzedelere hem deprem bölgesinden hem de Mersin’de büyük destekler sağladığından söz ederek, “Hepimiz kayıplar yaşadık. Kimimiz çocuğunu, kimimiz annesini, kimimiz eşini, dostunu kaybetti. Bizler bir şekilde burada sizler sayesinde birlikte olduk. Biz Hatay halkı olarak birbirimize bağlı bir milletiz. Bizde dil, din, ırk fark etmeden Alevi’si, Sünni’si, Hristiyan’ı kardeşçe yaşıyoruz. Çok sağ olun sizler ve sizin gibi insanlar bize burada kucak açtılar. Bizler kocaman bir aileyiz. Sizlerin desteğini ciddi anlamda hissettik” dedi ve teşekkürlerini etti.
Hataylı depremzedeler; “Mersin Hataylıların güvenli limanı”
Depremzede vatandaşlar Başkan Seçer’e; “Hataylılar sizinle gurur duyuyor” dediler.
Etkinlikte yer alan Defne Hatayspor Taraftar Grubu Başkanı Gazel Cur da depremden sonra yaşadıkları sıkıntılı süreci aktararak, Mersin Büyükşehir tarafından kendilerine sağlanan hizmetleri anlattı.
Gıda yardımından, şehir içi otobüslerle ücretsiz yolculuğa kadar aldıkları hizmetleri sıralayan Cur, “Bizi bırakmadınız, bizimle beraber oldunuz. Biliyorsunuz Hatay medeniyetler şehridir. Alevi’si, Sünni’si, Hristiyan’ı orada hep bir arada yaşıyoruz. Tekrardan şehrimizin ayağa kalkmasını umut ediyoruz. 21 aydan beri Hatay’da hiçbir şey yapılmıyor. Hep yalan haberler; ‘şunu, bunu yapacağız’ diyorlar ama hiçbir şey yapılmıyor. Bizler Mustafa Kemal Atatürk’ün emanet ettiği ve ‘Hatay benim şahsi meselemdir’ dediği Hatay’a da sahip çıkacağız, Mersin’e de sahip çıkıyoruz. Çünkü biz ekmeğimizi şu anda Mersin’den yiyoruz” dedi ve bütün Hataylılar adına Başkan Seçer’e teşekkür etti.
Mersin Hataylılar Dernek Başkan Yardımcısı Can Tekgöz ise “Mersin Hataylıların güvenli limanı. Barınma ihtiyacını Mersinliler sayesinde giderdik ve bu konuda elinizi hiçbir zaman çekmediğiniz için sonsuz teşekkür ederiz. Kendimizi güvende hissettiğimiz tek yer Mersin” diye belirtti.
Mersin Hataylılar Derneği Onursal Üyesi Sabahattin Nacioğlu da, “Hataylılar yapılan iyilikleri hiçbir zaman unutmazlar. Hatay ilimiz kendine geldiği zaman biz de sizi orada ağırlarız” ifadelerini kulandı.
Başkan Seçer’e Hatayspor atkısının da hediye edildiği etkinlikte pek çok depremzede Mersin Büyükşehir tarafından kendilerine uzatılan yardım eli ve destekler için teşekkür etti. Başkan Seçer son olarak da Coffee Ra’yı ziyaret etti. Seçer, Hataylı depremzedelerle çektirdiği hatıra fotoğrafının ardından programdan ayrıldı.