MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN ‘FIRSAT EŞİTLİĞİ’ | MERSİN MOZAİK

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN ‘FIRSAT EŞİTLİĞİ’

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN ‘FIRSAT EŞİTLİĞİ’ mersinmozaik.com

Çocukların beslenmelerine katkı sağlamayı amaçlayan Büyükşehir, 13 ilçede ihtiyaç sahipliği belirlenmiş okullarda ilkokul çağındaki çocuklara ‘Süt Senin Gurur Mersin’in’ projesi kapsamında süt dağıtımı yapıyor. Bugüne kadar toplam 4 milyon 653 bin 590 paket süt çocuklara ulaştırıldı. ‘Kuruyemiş Dağıtımı’ kapsamında ise Büyükşehir; temel besin maddelerine ulaşmakta zorlanan öğrencilerin yoğun olduğu bölge okullarında dağıtımlara devam ederken, bugüne kadar toplam 205 bin 650 kuruyemiş paketi dağıtımı yapıldı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, kentte vatandaşlara sunduğu hizmetlerle hayatın her alanında ‘Fırsat Eşitliği’ yaratmaya devam ediyor. Vatandaşlara, yaşamlarının her alanında hayata geçirdiği hizmetlerle varlığını hissettiren Mersin Büyükşehir; eğitimden sağlığa, spordan kültür-sanat faaliyetlerine kadar birbirinden farklı her alanda hizmet götürmeyi sürdürüyor. Mersin Büyükşehir, ‘Fırsat Eşitliği’ alanında sunduğu hizmetleriyle; gencinden yaşlısına, öğrencisinden emeklisine kadar her kesime dokunmaya da devam ediyor.

Başkan Seçer öncülüğündeki tüm hizmetler, ‘Fırsat Eşitliği’ ilkesi öncelenerek hayata geçiyor...

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, “Vatandaşlar; eğitim, spor, kültür ve sanat faaliyetleri gibi akla ne gelirse hepsine eşit ulaşabilmeli” diyerek öncülüğünü yaptığı hizmetleri vatandaşlara ulaştıran Mersin Büyükşehir, takdir toplamaya da devam ediyor. Özellikle dezavantajlı bölgelerde, sosyo-ekonomik durumu olumsuz vatandaşlara ulaşmayı hedefleyen ve bu doğrultuda hizmet üreten Büyükşehir, ‘Fırsat Eşitliği’ vurgusunu retorikte bırakmadan tüm hizmetlerinde gösteriyor.

Doğumdan ölüme kadar vatandaşların her alanında hayatlarını kolaylaştırıcı hizmetler üretmeyi kendisine şiar edinen Büyükşehir, bu doğrultuda sunduğu hizmetlerle de 7’den 70’e her kesime dokunmaya devam ediyor. Sadece sosyal hizmetler alanında değil, sportif faaliyetlerde ve kültür-sanat alanında da fırsat eşitliği temasıyla vatandaşlara ulaşan ekipler, hizmetlere eşit ulaşım konusunda hem kente hem de Türkiye’ye örnek olacak projeler üretmeyi sürdürüyor.

Büyükşehir, özellikle yoksullukla mücadele alanında önemli adımlar atarak, vatandaşların her anında yanında olmaya ve her türlü ihtiyacında destekçisi olmaya devam ederken; bireylerin okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite dönemlerindeki eğitim hayatından, iş yaşamında sağlanabilecek kolaylıklara ve sağlıklı yaş almalarına kadar bir ömür boyunca verdiği hizmetler ile vatandaşın hayatına dokunuyor.

Fırsat eşitliği öncelikle eğitimde uygulanıyor...

‘Eğitimde Fırsat Eşitliği’ni en temel ilke olarak kendisine belirleyen Büyükşehir’in, özellikle bu alanda yarattığı fırsat eşitliği büyük takdir topluyor. Okul öncesi dönemden üniversite çağına kadar çocukların tüm eğitim hayatlarında yanlarında olan Büyükşehir sayesinde gençler okullarına odaklanarak, güzel başarılara imza atma fırsatı elde ediyor.

Mersin Büyükşehir’in Çocuk Gelişim Merkezleri’nde çocuklar eğitim hayatlarının en başından itibaren destekleniyor. Çocuk Gelişim Merkezleri sayesinde kaliteli hizmet alan çocukların, uzman eğitmen kadrosu ile de eğitim hayatlarına en iyi şekilde adım atmaları sağlanıyor. Büyükşehir’in Tömük, Münir Özkul, Begonvil, Adile Teyze ve Halkkent ile Tarsus 100. Yıl Atatürk Çocuk Gelişim Merkezlerinin yanı sıra Gülnar ve Tarsus Yenice Yaşar Bayboğan Çocuk Atölyelerinden bugüne kadar 1040 çocuk faydalandı. 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezleri ile sunduğu eğitim hizmeti sayesinde de, maddi olarak dershaneye gitme imkânı olmayan ve sınavlarda büyük başarı gösterme potansiyeli olan çocuklara, güzel bir gelecek imkânı sunuluyor. Mersin Büyükşehir, sunduğu hizmetler ile gelecek nesilleri çağa ve dünyaya uygun yetiştirmeye devam ediyor. Kentin dört bir yanında hizmet veren kurs merkezleri ile eğitimde sağladığı fırsat eşitliği meyvelerini toplamayı sürdüren Büyükşehir, bugüne kadar 5 bin 729 YKS ve 626 LGS öğrencisini nitelikli lise ve üniversitelere yerleştirdi. 

Büyükşehir’in ‘Öğrenim Yardımları’ ile de hem ailesi Mersin’de ikamet eden ve üniversiteyi kazanan öğrencilerin eğitim hayatına, hem de ailelerin ekonomisine büyük destek olunuyor. Mersin’deki üniversiteleri kazanan öğrencilere ev ortamını aratmayacak yurt ve konukevleri sunan Büyükşehir, bu sayede öğrencilerin en büyük problemi olan barınma sorununu da ortadan kaldırıyor. 

Eğitim hayatını çeşitli nedenlerle aksatmak zorunda kalan kadınlar da okuma yazma bilmediği için, günlük hayatlarında karşılaştıkları zorlukları Büyükşehir’in Okuma Yazma Kursları sayesinde bir bir aşıyor.

Büyükşehir’in ‘Hello Mersin’ Projesi ile de 7’den 70’e herkes yeni bir dil öğrenmenin tadını çıkarırken, yabancı dil öğrenme konusunda zorluk yaşayan ve kurslara bütçe ayırma fırsatı olmayan vatandaşlar da Büyükşehir’in ücretsiz yabancı dil kursu desteği ile çağın gerisinde kalmıyor.

Yaş almışlar da fırsat eşitliğinden payına düşeni alıyor... 

Büyükşehir’in yaş almış bireylere sunduğu Emekli Evi hizmeti de fırsat eşitliğine iyi bir örnek oluyor. Artan hayat pahalılığı karşısında, aldıkları emekli maaşı ile geçinmeye çalışan ve evlerinin masraflarını bile karşılamakta zorlanan yaş almışlar, kendilerine sosyalleşme imkânı bile yaratamadıkları bu hayat standartlarında, Mersin Büyükşehir’in Emekli Evleri sayesinde hem sosyal ve kültürel faaliyetlerden geri kalmıyor, hem de hayatın stresinden uzak kalırken, aktif yaş alma imkânına erişiyorlar.

Büyükşehir’den sporda da fırsat eşitliği… 

Merkezde yaşayan çocuklar gibi kırsalda yaşayan çocuklara da eşit ulaşım hakkına sahip olma fırsatı veren Mersin Büyükşehir, bu kapsamda sunduğu ve 2023 yılında başlattığı ‘Yüzde 100 Cumhuriyet, Yüzde 100 Spor’ Projesi kapsamında Sporbüs aracı ile köy köy gezerek, her alanda fırsat eşitliği sunmayı sürdürüyor. Proje kapsamında kırsal mahallelerde yer alan okullar başta olmak üzere, 200 farklı noktada 11 bini aşkın çocuğa ulaşıldı. Çocukların daha sağlıklı yetişmesi ve sporla iç içe büyümesi için tüm Türkiye’ye örnek olan projesi ‘Sporbüs’ ile Mersin Büyükşehir, her hafta farklı bir lokasyonda çocuklara sporu sevdirmeye devam ediyor. 

Kır Çiçeği Projesi ile de merkezde bu tür imkanlara erişebilme kolaylığı olan çocukların yaşadığı kolaylığı kırsal mahallelere götüren Mersin Büyükşehir, kırsal kesimde yaşayan ve değişik spor branşlarında yetenekli kız çocuklarının eğitim hayatlarına devam etmesine ve yeni çiçekler yetiştirmeye devam ediyor. Kır Çiçekleri, başarılı birer kadın sporcu olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Amatör Spor Kulüplerine verdiği nakdi destek ile de spor kulüplerine fırsat eşitliği tanıyan Büyükşehir Belediyesi, amatör kulüplerin de bu sayede önünü açarak, fırsat eşitliğini spor alanına da sirayet ettiriyor. 

Büyükşehir, sağlık alanını da unutmuyor...

Büyükşehir sağlık hizmetlerinde de fırsat eşitliği sunarken; sağlık hizmetlerini yaş almış, özel ihtiyaçlı, yalnız yaşayan ve bakıma muhtaç vatandaşların ayağına kadar götürüyor, kişisel bakımlarına yardımcı oluyor ve hiçbir vatandaşı yalnız bırakmıyor. Sağlık alanında da dezavantajlı bölgelerde yaşayan ve bu imkânlara erişim kolaylığı bulunmayan vatandaşları önceleyen Büyükşehir’in sunduğu Evde Sağlık ve Bakım Hizmetleri de hem fırsat eşitliğine, hem de sosyal belediyeciliğe güzel birer örnek oluyor. 

Her alanda olduğu gibi; özel gereksinimli bireyler için de fırsat eşitliği...

Büyükşehir, özel gereksinimli bireylere de fırsat eşitliği imkânı sunarken, özel gereksinimli bireyler hak temelli hizmet anlayışı çerçevesinde, hizmetlere erişim konusunda toplumdaki tüm kesimlerle eşit katılım hakkına sahip oluyor. Özel gereksinimli bireyler, erişilebilirlik ilkesi ile hizmetlere tam ve eşit bir şekilde katılım sağlıyor ve Büyükşehir, fırsat eşitliği ilkesini her alanda olduğu gibi özel gereksinimli bireylere verdiği hizmetlerle de gösteriyor.

Mersin Büyükşehir, Engelsiz Yaşam Merkezi, Engelsiz Yaşam Parkı, Otizm Aile Danışma Merkezi, Mola Evleri gibi merkezlerle özel gereksinimli bireyler ve aileleri için çeşitli imkânlar sunuyor. Kurslar, sportif eğitimler, sosyo-kültürel etkinlikler ile hem özel gereksinimli bireyler hem de aileleri fırsat eşitliği çerçevesinde hizmetlere erişiyor. Büyükşehir tarafından verilen İşaret Dili Tercümanlığı ile de işitme engelli bireylerin kamu kurum ve kuruluşlarında, iş ve işlemleri için bu hizmet sunulurken, bu durum fırsat eşitliğine güzel bir örnek oluyor. 

Kimse yatağa aç girmesin diye Büyükşehir var... 

Kaliteli gıdaya erişim konusunda da eşit şartlar yaratmak için çalışmalar gerçekleştiren Büyükşehir, ‘Hamile Bakım Sütü’ projesi ile kentte yaşayan hamile kadınlara, gebelik süreleri boyunca destek oluyor. Anneler bebeklerini kucaklarına aldıkları andan itibaren ise ‘Hoş Geldin Bebek Yeni Doğan Paketi’ projesi kapsamında verdiği bebek bakım paketleri ile hem anneyi hem de bebeğini düşünüyor. Büyükşehir ayrıca, ‘El Bebek Gül Bebek’ projesi ile de asgari ücret ve altı gelire sahip 6-12 aylık bebeği olan ailelerin hane geçimlerine destek olmayı sürdürüyor.

Büyükşehir tarafından ‘El Bebek Gül Bebek’ projesiyle bugüne kadar toplam 49 bin 238 paket dağıtımı yapılırken, ‘Hamile Bakım Sütü’ projesi ile de bugüne kadar toplam 74 bin 450 paket süt annelere teslim edildi. Büyükşehir, 2023 yılında başlattığı ‘Hoş Geldin Bebek Yeni Doğan Paketi’ projesi ile ise 7 bin 105 aileye hizmet verdi. 

Çocukların beslenmelerine katkı sağlamayı amaçlayan Büyükşehir, 13 ilçede ihtiyaç sahipliği belirlenmiş okullarda ilkokul çağındaki çocuklara ‘Süt Senin Gurur Mersin’in’ projesi kapsamında süt dağıtımı yapıyor. Bugüne kadar toplam 4 milyon 653 bin 590 paket süt çocuklara ulaştırıldı. ‘Kuruyemiş Dağıtımı’ kapsamında ise Büyükşehir; temel besin maddelerine ulaşmakta zorlanan öğrencilerin yoğun olduğu bölge okullarında dağıtımlara devam ederken, bugüne kadar toplam 205 bin 650 kuruyemiş paketi dağıtımı yapıldı. 

Büyükşehir tarafından ayrıca, ‘Vahap Amca ile Tatlı Günler’ projesi kapsamında kırsal ve dezavantajlı mahallelerde yaşayan ve alt sosyoekonomik düzeyde olan vatandaşlara ve çocuklara ücretsiz olarak limonlu dondurma, limonata ve kek gibi atıştırmalıklar dağıtılıyor. Bugüne kadar 118 bin 202 adet limonata, 231 bin 780 adet limonlu dondurma, 41 bin adet mamül, 4 bin 600 adet kokulu çörek ve 42 bin 6 adet de kek dağıtımı gerçekleştirildi. Xx Kültür ve sanatta da fırsat eşitliği…

‘Tiyatro İzlemeyen Çocuk Kalmasın’ mottosuyla Mersin’in tüm ilçelerini tiyatroyla buluşturan Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, binlerce çocuğu tiyatro sanatıyla tanıştırdı. Mersin Büyükşehir’in kültür-sanat alanında yarattığı fırsat eşitliği ile bugüne kadar 23 bin 847 çocuk hayatlarında ilk kez tiyatro izlemenin keyfine vardı.