ARATOS FELSEFE DERGİSİ’NİN 130. SAYISI YAYINLANDI... | MERSİN MOZAİK

ARATOS FELSEFE DERGİSİ’NİN 130. SAYISI YAYINLANDI...

  ARATOS FELSEFE DERGİSİ’NİN 130. SAYISI YAYINLANDI... mersinmozaik.com

* Aratos dergisi, 130. sayısının kapağını doğumunun 100. yılı anısına dünyaca ünlü besteci, müzisyen ve siyasetçi aydın Mikis Theodorakis’e ayırdı. Uğur Pişmanlık, Aratos’un bu sayısında

Tarsus’ta yayın hayatını 22 yıldır sürdüren Aratos felsefe dergisinin 130. sayısı yayınlandı.

Adını Antik Çağ’da yaşamış şair, matematikçi ve gökbilimci filozof Tarsuslu Aratos’tan alan dergi gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık tarafından yayınlanıyor.

Yerel bir yayın olmanın ötesinde olan Aratos derginin Temmuz-Ağustos 130. sayısının konu ve yazarları şöyle:

“Boyun eğme, memlekete sahip çık!/Sunu... (Uğur Pişmanlık), Çizgiyle Düşünmek/Kalkışma (Ali Özenç Çağlar), Ekmeği Taştan Oyanlar İçin (Havva Ağral), Kandid Ya Da İyimserlik Üstüne (Bedriye Korkankorkmaz), Evrensel Bir Ozan: Mikis Theodorakis (Uğur Pişmanlık), Bağlamanın Devi Göçtü! İşte O Ekrem Çelebi İdi (Dr. Halil Atılgan), Toplumsal Kin, Nefret, Husumet, Garaz, Gaddarlık ve Şiddetin Tarihi Kökenleri ve Doğup Yayılmasında Dinin Etkileri: İsrail Örneği-5 (Ahmet Ünal), Tarsus, Tarihin Yalnızca Korunduğu Değil, Yaşandığı Bir Kent (Bengin Dawod / Lisanne Corpel). Aratos dergisi, 130. sayısının kapağını doğumunun 100. yılı anısına dünyaca ünlü besteci, müzisyen ve aynı zamanda Yunanistan Komünist Partisi (KKE) milletvekilliği yapmış siyasetçi aydın Mikis Theodorakis’e ayırdı. Aratos Felsefe dergisi Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık da derginin 130. sayının “Boyun eğme, memlekete sahip çık!” başlıklı sunuş yazında şunları söylüyor;

“Şair Enver Gökçe, ‘Oy Beni’ şiirinin ilk dizesinde, ‘Türkiye yaşanmaz oldu!’ der. Bu ülkede yaşananlara bakıldığında, 'Türkiye yaşanmaz oldu!' gerçeği, şairimizin şiiriyle dile gelmiş halidir. Türkiye edebiyatında, şiirden, öykü ve romana kadar pek çok yapıtta bu gerçeği görmek mümkün. Sanat ve edebiyat dediğimiz şey, aynı zamanda içinde yaşadığımız toprakların ve hayatın gerçekliğinin bir yansıması, ona bir öykünme ya da eşitsizlikler ile çelişkilerin dile gelmesi değil midir? Üstelik bu gerçekliği sanat ve edebiyat eserlerinde dile getirenlerin de yasaklanması, gözaltına alınması, mahkemelerde yargılanması, sürgün edilmesi, resmi ya da gayri resmi olarak öldürülmesi de da söz konusu gerçeğin başka bir yüzüdür. İşte ülkemizde son 25 yıla yakın zamandır yaşanan toplumsal sorunlar yumağı gerici bir iktidarın ülkeyi yaşanmaz hale geldiğinin en açık halidir. Sadece son birkaç aydır yaşanan öğrenci eylemleri sürecinde, binlerce öğrenci, işçi, gazeteci ve yazarın gözaltına alınması bile bir yandan iktidarın baskıcı yüzünü ortaya koyarken bir kez daha şairin “Türkiye yaşanmaz oldu!” sözünü doğrulamaktadır. Ne var ki, 'Türkiye yaşanmaz oldu!' gerçeği, bu ülkeyi terk etme değil, yaşanılır bir Türkiye yaratma ve bunun için mücadele etme sorumluluğunu gerektiriyor. O zaman diyoruz ki, boyun eğme memlekete sahip çık!”

Not: Aratos dergisinin 130. sayısının kapak fotoğrafı Mikis Theodorakis’in 26 Eylül 1988’de verdikleri Mersin konserinden. (Fotoğraf: Uğur Pişmanlık)