Vali Pehlivan Narenciye Festivali’ni Değerlendirdi… | MERSİN MOZAİK


Vali Pehlivan Narenciye Festivali’ni Değerlendirdi…





Tarih: 13 Kasım 2022 Pazar 12:26

Vali Pehlivan,”Festivaller aynı zamanda tanıtım için çok önemli bir araçtır. İlimizde pek çok kurum tarafından yapılan tanıtım çalışmalarını bir bütün haline getirmek için Valilik olarak harekete geçtik. Bu kapsamda 81 ilimizde çalışmalar yürüten Kültür Turizm Bakanlığımız ve ilgili kuruluşu Tanıtım ve Geliştirme Ajansı ile birlikte hareket ediyoruz…”

Mersin Valisi Akli Hamza Pehlivan Açılışına katıldığı 8.Mersin Narenciye Festivali’ne kortej yürüyüşünden başlayarak yakından takip etti.

Festival alanını dolaşıp ilgili ve vatandaşlarla konuşan Vali Pehlivan yaptığı açıklamada şu görüşleri yer verdi:
Bugün Narenciye Festivali'nin sekizincisini düzenliyoruz. Malumunuz pandemi şartları ülkemizde ve dünyada yaşandı. İki yıl bahse konu pandemi şartlarından dolayı etkinlikler yapılamamıştı. Ben Mayıs'ın sonuna doğru Mersin İlimizde göreve başladığımda ilimizin konularını ele alırken bu festival de gündeme gelmişti ve yapılıp yapılmayacağı konusunda gene pandemi şartları acaba devam eder mi endişesiyle bazı tereddütler vardı. Ben de dedim ki bunu toplanıp paydaşlarımızla hep birlikte karar verelim. Yıllardır Valiliğin himayesinde olmakla birlikte belediyeler ve ilgili kurum, kuruluşlar tarafından da katkı sağlanmış. Buna birlikte karar verelim. Nitekim bir araya geldik. Valilikte toplantılar yaptık ve herkesin hemfikir olduğu şekilde festivali yapmaya karar verdik. Hatta bunu yaparken de yıllardır üzerinde çalışılan Turunçgil Kongresi'yle arka arkaya yapalım konusunda da fikir birliği içinde olduk, mutabık kaldık.

Geçtiğimiz hafta başı, pazartesi günü Tarım ve Orman Bakanımızın ve önceki dönem Hazine ve Maliye Bakanımızın teşrifleriyle 30 ülkeden 400’e yakın ağırlıklı olarak akademisyenlerin katıldığı, bilim insanlarının katıldığı güzel bir kongre yaptık. Biz de Valilik olarak gerekli destekleri sağladık. Ve bu kongrede ben de hem açılışına hem sonraki etkinliklere gitmeye çalıştım. Kongre süresince uzak doğudan Amerika'ya, Latin Amerika'dan Avrupa ve Afrika'ya kadar dünyanın dört bir yanından kongreye katılan ve 500’ün üzerinde bildiri sunan bilim insanları memnuniyetlerini dile getirdiler. Bilim insanları ve kongreye katılan misafirler başta Mersin İlimiz olmak üzere çevre illerin tarihi, turistik, doğal güzelliklerini yerinde görme ve yaşama imkanı elde ettiler. Kongre ile bilimsel boyutu ile ele alınan narenciye bu festivalle de görsel bir şölene dönüşerek adeta taçlandı, taçlanıyor.

Narenciye hem İlimiz hem ülkemiz, hem de bütün dünya için önemli bir ürün deseni. Narenciye, turunçgil deyince, limon, portakal, greyfurt, mandalina gibi ürünler akla geliyor ve narenciye, C vitamini, lif ve birçok mineralin deposu olarak tanımlanıyor.  Narenciye vitamin deposu, Mersin'de narenciye deposu. Dolayısıyla dünyanın ve ülkemizin tüketimine burada üretilen ürünlerin çok önemli bir katkısı var. Dünya üzerinde 140’ın üzerinde ülkede narenciye üretiliyor. Bunun 5.4 milyon tonu ülkemizde üretiliyor ve bunun da dört de biri Mersin İlimizde üretiliyor. Hakikaten Mersinimiz, narenciyenin turunçgilin başkenti. Özellikle de limonda Türkiye geneli üretim bir buçuk milyon ton, İlimizin üretimi 860 bin ton yani % 55’ine tekabül ediyor.

Tabii burada ciddi bir emek var. Ben huzurlarınızda özellikle çiftçilerimizi saygıyla, şükranla yad etmek istiyorum Çukurova'nın bereketini ülkemizle ve bütün dünyayla buluşturuyorlar. Ziraat odalarımıza kayıtlı 140 bin çiftçimiz var. ÇKS sistemi dediğimiz sisteme kayıtlı aktif çiftçi sayımız da 40 bin civarında. Elleri nasırlı alnı terli, sırtı terli emektar çiftçilerimiz üretiyor. Ve bu hasılalar oluşuyor. Kendilerine müteşekkiriz. En büyük alkışı onlar hak ediyor aslında. Bununla birlikte elbette bu ürünlerin pazarlarla buluşması lazım. Üretilen ürünlerin pazarlara taşınması lazım. Burada da gene girişimciler, ticaret erbapları, sanayi erbapları, ihracatçılar bu zincirin halkalarını oluşturuyorlar. Onlara da ayrıca teşekkür ediyoruz.

Tarım ve Orman Bakanlığımızın sağladığı teşvikleri biz de Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz başta olmak üzere ilgili kurumlarımız aracılığıyla çiftçilerimizle buluşturuyor ve her geçen gün çok daha profesyonel bir anlayışla bu üretimlerin üretilmesine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bunu da tarımla ilgili bütün paydaşlarımızla dayanışma içerisinde, bilgi alışverişi içerisinde yapıyoruz. 

Festival alanı açılan 300’e yakın stant ve hazırlanan 30’a yakın figür ve vatandaşlarımız ile şenlenmiş durumda. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da binlerce vatandaşımızın katılımıyla festivalimizi açıyoruz. Bu yıl festival kapsamındaki hazırlıkları kısa sürede yapmak durumunda kaldığımız için kapsamı itibariyle biraz daha mütevazı oldu. Ancak önümüzdeki yıl dokuzuncusunu düzenleyeceğimiz festivale inşallah çok daha geniş, kapsamlı bir hazırlık yapacağız.

Festivaller aynı zamanda tanıtım için çok önemli bir araçtır. İlimizde pek çok kurum tarafından yapılan tanıtım çalışmalarını bir bütün haline getirmek için Valilik olarak harekete geçtik. Bu kapsamda 81 ilimizde çalışmalar yürüten Kültür Turizm Bakanlığımız ve ilgili kuruluşu Tanıtım ve Geliştirme Ajansı ile birlikte hareket ediyoruz. Çukurova Kalkınma Ajansımızı da bu çalışmaların içine kattık ve ‘Gezsen Mersin’ adında bir Instagram sayfası açtık. Lütfen herkes bu sayfayı takibe alsın. Orada İlimiz ve ilçelerimizde yapılan organizasyonlarla ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtıma yönelik paylaşımlar yapacağız. Ve ilgili ajanslara acentelere, Kültür Bakanlığı'yla irtibat halinde bu tanıtımla ilgili bilgiler gidecek. Bu paylaşımların gerek yurt içinden gerek yurt dışından İlimize ziyaretleri daha da arttırma hedefimize katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bundan sonraki çalışmalarımızı bütün kurumlarımızla koordineli bir şekilde yapacağız. Çünkü her kurum ayrı ayrı yaptığı zaman hem kaynakların etkin kullanımı açısından hem de elde edilen netice açısından bütünlük bozulabilir. Bu bütünlüğü de inşallah sağlayacağız diyorum.

Bu festivalin düzenlenmesinde başta Festivali İcra Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Bey olmak üzere Büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz, odalarımız, birliklerimiz, Çukurova Kalkınma Ajansımız ve özel sektör firmalarımız olmak üzere bütün emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Basın mensuplarımıza gösterdikleri ilgiden, vatandaşlarımıza da yoğun katılımlarından dolayı teşekkür ediyor, amacına uygun bir şekilde güzel, iyi bir festival olmasını diliyorum.”
Törende, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile Ticaret Borsası ve Narenciye Festivali İcra Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir de birer konuşma yaptı.
 Açılış töreninin ardından Vali Pehlivan ve eşi Yıldız Pehlivan Hanımefendi, festival kapsamında portakalla süslenmiş bir çeşmeden akan portakal suyunun tadına bakarak protokol üyeleri ile basın mensuplarına ikram etti.
 Vali Pehlivan ve eşi Yıldız Pehlivan Hanımefendi beraberlerindeki heyet ile birlikte, 300’ü aşkın stanttan oluşan açık hava fuarını gezdi, narenciye temalı özel tasarım kıyafetlerden oluşan defileyi izledi. Festival alanında, bulunan 100 tondan fazla narenciye kullanılarak yapılan aslan, fil, motosiklet, portakal, limon, gitar gibi 25 devasa figürleri inceledi.
Müzik grupları, narenciye temalı özel tasarım kıyafetlerden oluşan defileler, denizde yapılacak flyboard gösterileri, dans gösterileri, söyleşiler ve konserler 2 gün boyunca Galatasaray Meydanı'na kurulacak ana sahnede ve Side Sütunları Sahnesi'nde sürecek. 

Ayrıca, Gastroshow alanında Türkiye'nin dört bir tarafından onlarca şef, Mersin Üniversitesi’nden öğrenciler ile narenciyeli lezzetler konsepti ile hazırladıkları yemekleri izleyenlerin beğenisine sunacak. Festival alanı boyunca kurulacak stantlarda, farklı sektörlerden birçok Mersinli üretici, ürünlerini sergileme ve satışa sunma fırsatını yakalayacak.


 



ANASAYFA
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM

mersinmozaik.com © Copyright 2023-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.


URA MEDYA