Beton yığınına dönüşenMersin'de yapı stoku yaşlı olmasına paralel Şehir Mezarlığı’nın dışında dikkate değer yeşil alan da yoktur!
Kentsel dönüşüme acilen ihtiyaç duyulan bölgelerde, başta büyükşehir olmak üzere sorumluluk sahibi belediyelerce kentsel dönüşümün gündeme geldiği günden beri somut bir adım atılmış değil!
Yeşil alanların yapılaşmaya açılmamasını isteyen teknik çevreler, belediyelerin dış müdahalelerden bağımsız hazırlanması gereken kentsel dönüşüme yaklaşımlarını samimi bulmuyorlar!
Kentin çöküntü bölgelerinin dönüştürülmesi yerine yeni alanlar yerleşime açılırken, Tarihe Gülümseyen Mersin Projesi adına hazırlanan mevzi imar tadilatında yıkılması gündeme gelen bazı yapılara harcama yapılarak belediye birimlerinin kullanımına açılıyor! Üç kuşak yapı stokuna sahip Mersin’de, teknik çevrelerin binaların büyük çoğunluğunun kullanım ömrünün tamamlamış olduğu yönünde görüş bildirmelerine karşın, belediyelerin icraatı gerçekleştirilen toplantılarda nabız tutmanın ötesine geçmediği gözleniyor.
Camişerif, Mesudiye, Çankaya, Mesudiye, Kiremithane, Hamidiye gibi birinci kuşak yapıların yer aldığı mahallelerin dışındaki, Turgut Reis, Bahçe ve Yeni Mahalle’nin neredeyse tümü ikinci kuşak olup ortalama 70 yaşında. Toroslar'ın 1970’li yıllarda şekillenen Alsancak, Demirtaş, Turgut Türkalp, Turunçlu, Portakal, Osmaniye, Çavuşlu, Selçuklar ve benzeri mahallerinde plansız çarpık yapılaşma egemen. Yine Akdeniz’in Siteler, Gündoğdu, Yenipazar, Çay, Çilek vb. mahalleleri de benzeri konumda.
Teknik çevreler, aktardığımız mahallerin dışında Yenişehir’deki Pirireis, Palmiye, İnönü, Gazi gibi mahallelerin de riskli yapılar grubuna girdiğine dikkat çekiyorlar. Belediyelerin bilinçaltında kentsel dönüşümü TOKİ’ye havale etmek olduğunu savunan teknik çevrelerde, “Belediyelerin kentsel dönüşüme yaklaşımı samimi değil! Kentin çöküntü bölgelerinin dönüştürülmesi yerine yeni alanlar yerleşime açılırken, Tarihe Gülümseyen Mersin Projesi adına hazırlanan mevzi imar tadilatında yıkılması gündeme gelen bazı kimliksiz yapılara harcama yapılarak belediye birimlerinin kullanımına sunuluyor! Belediyeler zorlu ve yüklü maliyet is istemesi nedeniyle kentsel dönüşüm projelerine girmiyorlar.
Yıllardır konuşmaktan öte yapılan bir şey yok! Belediyeler karşıymış gibi gözükseler de bilinçaltlarında işi TOKİ’ye yıkma anlayışına sahipler. Bir Anlamda biz yönlendirelim TOKİ yapsın düşüncesindeler. Yaşlı yapı stoku ağırlıklı olan Mersin’de kentsel dönüşüm projeleri geciktirilmemelidir. Öncelikli olarak, günümüz Mersin’inin üzerine yapılandığı başta Cami şerif, Mahmudiye, İhsaniye, Bahçe, Çankaya, Mesudiye, Turgut Reis ve Kiremithane mahalleleri olmak üzere, sit yapılarında konumlandığı Gazi Mustafa Kemal Bulvarı ile deniz arasında kalan bütün bölge toptan ele alınıp değerlendirilmelidir. İstiklal Caddesi çeperi küçük parsellerden oluşması nedeniyle çöküntü bölgesine dönüşmüştür. Buraların acilen rehabilitasyonu yoluna gidilmelidir. Belediyelerce gerekli çalışmalar yapılmadığı için girişimciler bu bölgelere girmemektedir. Özetle kentsel dönüşüm projeleri dış müdahaleden bağımsız, yerel dinamiklerin de katılımıyla hazırlanıp bir an önce yaşama geçirilmelidir” yolunda düşünceler dillendiriliyor.
Tevfik Sırrı Gür stadı yıkılarak yerine Millet Bahçesi yapılsa da hiçbir yeşil alanın yapılaşmaya açılmaması gerektiğinin de altını çizen teknik çevreler, “Kente yukardan bakıldığında Şehir Mezarlığı’nın dışında yeşil gözükmüyor. Ne yazık ki kamu eliyle mevcut yeşil alanlarda yapılaşmaya gidiliyor. Benzeri durumun zaman zaman Askeri Kışla alanında da yaşanacağı gündeme geliyor; asla müsaade edilmemelidir. Millet Bahçesi çevresi toplumun ortak görüşü ekseninde şekillenecek ödüllü proje yarışmalarıyla kamusal alan olarak değerlendirilmelidir. Ayrıca kentin geleceği adına bir karış yeşil alana asla yapılaşma izni verilmemelidir” görüşlerini dile getiriyorlar.
|