El atılmayı bekleyen Kent merkezî... | MERSİN MOZAİK


El atılmayı bekleyen Kent merkezî...





Tarih: 10 Şubat 2022 Perşembe 18:57

Teknik çevrelerin bölgenin canlandırılması adına Liman, İstasyon ve karayolunun kesişme noktasındaki alanda kent meydanı düzenlenmesi önerdikleri de karşılıksız kaldı.

Yanlış planlama nedeniyle ekonomik ve sosyal yönden çöküntü bölgesine dönüşen tarihi kent merkezinin odağı konumundaki geçmişte Mersin ticaretinin nabzının attığı Uray Caddesi'nde özellikle akşamları in cin top oynuyor.
Şimdilerde Karamancılar Konağı, Büyükşehir Belediyesince  restore edilse de bölgenin canlanmasına yeterli olmayacak gibi.
Bölgeden Valilik, Emniyet ve Adliyenin taşınması sonucu taşınmazlarının değeri düşen mülk sahipleri ve işi bozulan esnaf mağdur olduklarının altını çizerek, yıllardır yetkilileri seslerine kulak vermeye çağırıyorlar.  Mersin’in doğudan giriş kapısı olan Uray Caddesi zaman zaman emniyetçe girişe de kapatılıyor.

Uray Caddesi'nde konumlu yıkılan tarihi Azakhan, yıllardır yarım inşaat alanı durumunda. 
Resmi dairelerin boşalmasına paralel insan trafiğinin durma noktasına geldiği bölgenin çevresindeki mahallerin de cazibesini kaybettiği dikkat çekerken taşınmazların piyasa değeri de düşmüş durumda.

Teknik çevrelerin bölgenin canlandırılması adına Liman, İstasyon ve karayolunun kesişme noktasındaki alanda kent meydanı düzenlenmesi önerdikleri de karşılıksız kaldı.

Bölgenin ihmal edilmesinden yakınan aralarında mülk sahibi ve esnafın bulunduğu vatandaşlar,” Bir zamanlar sabaha kadar cıvıl cıvıl olan tarihi Uray Caddesi ve çevresinde hayat tamamen durdu. Görüldüğü gibi birçok dükkânın camında kiralık yazısı asılı ancak dönüp bakan yok. Taşınmazların değeri düştü. Birçok esnaf iflas etti. Çünkü resmi dairelerin taşınmasıyla insanların yolu değişti. Akşamın erken saatlerinde buralarda kimseyi bulmak mümkün değil. Önceki Valilerden Hasan Basri Güzeloğlu bir plan başlatınca biraz olsun umutlanmıştık. Vali gitti proje rafa kalktı. Devlette devamlılık ilkesi ne oldu? Yöneticilerin ufuksuzluğu sonucu çarşı bitti. ”şeklinde konuştutular.

Kurtuluş Meydanının Kent Meydanı olarak düzenlenmesi gerektigine işaret eden aralarında şehir plancılarının da bulunduğu teknik çevreler,”Kentlerin çalışmayan bölgelerinin canlandırılması adına, hizmet üreten kamu kurumlarının planlı dağıtılması, yeni meydanlar ve yaşam alanları oluşturulabilir. Burada tam tersi uygulandı, gerekli önlemler alınmadan kent merkezinden Valilik, Emniyet, Adliye ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin yanı sıra bazı eğitim ve iş kurumlarının taşınmasıyla ekonomik, sosyal ve mimari açıdan çöküntü bölgesine dönüştü. Tarihi şehir merkezi bu durma düşmemeliydi. Liman, Tren Garı ve karayolunun kesişime noktasında düzenlenecek kapsamlı bir kent meydanının çevresine eklenecek yeni yaşam alanlarıyla açık bir ölçüde kapatılabilir; ancak tarihi kent merkezinin kurtarılmasına dönük kapsamlı projelere ihtiyaç var.” görüşlerini dile getirdiler.


 



ANASAYFA
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM

mersinmozaik.com © Copyright 2023-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.


URA MEDYA