CHP’li Gülcan Kış: “Türkiye susuzluğa teslim edilmeyecek, bu kriz iklimin değil iktidarın eseridir!” | MERSİN MOZAİK


CHP’li Gülcan Kış: “Türkiye susuzluğa teslim edilmeyecek, bu kriz iklimin değil iktidarın eseridir!”





Tarih: 3 Aralık 2025 Çarşamba 09:49

Kış,"Su yönetimini tek çatı altında toplayacağız. Havza bazlı planlama yapacağız. Çiftçiyi kaderine terk eden bu düzeni bitireceğiz. Kuraklık geleceğin değil bugünün krizidir..."

Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, kuraklığın tarımsal üretim üzerindeki etkilerinin araştırılmasına yönelik önergeyi görüşürken kürsüye çıkarak iktidarın su politikalarını sert sözlerle eleştirdi.  Yaşanan krizin meteorolojik değil, siyasi bir tercihin sonucu olduğunu belirten Kış,“Bu ülkenin suyu kurumuyor, yönetimi kuruyor!” dedi.

Kış, kuraklığın artık sadece bir iklim sorunu olmadığını, doğrudan ekonomi, gıda güvenliği ve ulusal egemenlik meselesi hâline geldiğini beliryetek,“Yağışlar yüzde 36 azaldı, baraj dolulukları yüzde 42,2’ye geriledi. Yeraltı suları Konya’dan Çukurova’ya kritik seviyede. Bu tablo doğanın değil, liyakatsizliğin eseridir. Su yönetimi parçalandı, tarım sektörü kurutuldu...”şeklinde konuştu. 

Kış, Türkiye’de su politikalarının dört farklı kuruma dağıtıldığını ve bu yapının su yönetimini fiilen kilitlediğini söyledi. Bunun bedelinin ise doğrudan çiftçinin emeğinden kesildiğini kaydederek yaptığı kapsamlı değerlendirmede şu görüşleri dile getirdi:

“TARSİM koruyamıyor, sulama altyapısı yenilenemiyor, yatırımlar siyasi hesaplarla geciktiriliyor. Bu ülkede üretici iklimden değil, iktidarın yanlış yönetiminden kaçıyor.

Mersin Limanı’na Mısır’dan, Arabistan’dan ürün geliyorsa bunun adı ticaret değil, yerli üretimin tasfiyesidir. Kanal İstanbul’a değil, suyu yönetecek akla ihtiyacımız var.

Bu ülkenin ihtiyacı yeni bir boğaz değil, suyu koruyacak devlet aklıdır. Kanal İstanbul’a gösterilen iştahın binde biri su kaynaklarına gösterilse bugün kuraklık konuşmayacaktık.

Bu kalkınma değil, ülkenin doğal varlıklarının sistematik imhasıdır. Türkiye’nin bekası, suyun yönetimindedir.

Su yönetimini tek çatı altında toplayacağız. Havza bazlı planlama yapacağız. Çiftçiyi kaderine terk eden bu düzeni bitireceğiz. Kuraklık geleceğin değil bugünün krizidir. 

Bu önergeye ‘Hayır’ demek, susuz bir Türkiye’ye ‘Evet’ demektir. İklim krizinin değil, krizi yönetemeyenlerin karşısındayız.”


 



ANASAYFA
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM

mersinmozaik.com © Copyright 2023-2025 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.


URA MEDYA